Interviu exclusiv cu Victoria Petrenciuc: Pasiunea și armonia unei voci maramureșene
La recentul Festival-concurs „România Live Show”, desfășurat cu strălucire în mediul online, s-a remarcat Victoria Petrenciuc, o tânără talentată de doar 14 ani din localitatea Lăpuș. Victoria a cucerit inimile juriului și ale publicului, obținând marea performanță a trofeului la secțiunea muzică populară, precum și premiul I la secțiunea folclor. Coordonată cu pasiune și dăruire de profesorii Adela Șanta, Marcel Both și Ana Maria Gherman, Victoria este o prezență strălucitoare în lumea artei și culturii.
Nu este pentru prima dată când numele Victoriei răsună în lumea concursurilor, de-a lungul timpului acumulând numeroase premii și trofee la diverse competiții și festivaluri. Tânăra maramureșeancă nu doar demonstrează talentul său, ci și aduce cinste comunității din care face parte.
În exclusivitate pentru acest interviu, Victoria Petrenciuc împărtășește cu noi experiențele și gândurile sale din călătoria sa muzicală impresionantă:
Cum ai descoperit pasiunea pentru muzică și când ai început să te implici activ în acest domeniu?
Victoria Petrenciuc: De mică îmi plăcea foarte mult să cânt prin casă ce auzeam la televizor, în special muzică populară, la grădiniță în grupa mijlocie, regretatul Mihai Bucurescu m-a îndrumat spre clubul copiilor din Tg. Lăpuș. De la 5 ani jumate sub îndrumarea doamnei profesoare Ana Maria Gherghel, am început orele de canto, iar de la 9 ani și până în prezent fac canto cu domnii profesori Adela Șanta și Marcel Both.
De la 8 ani am început să merg la concursuri. De atunci și până acum obținut 150 de diplome cu diferite premii. Cele mai importante premii sunt:
•Premiul 1 - Festivalul concurs ,,Pe sub poala codrului" 2021
•Trofeul festivalului concurs ,,Florile Chioarului" 2019
•Trofeul festivalului concurs ,,Lira", secțiunea suplimentară ,,Vocea de 5 stele" 2019
•Trofeul festivalului concurs ,,Vocea mării" 2020
•Trofeul festivalului concurs ,,Dantul tinerilor" 2023 ...și lista poate continua.
Care sunt principalele influențe muzicale care au contribuit la dezvoltarea stilului tău?
Victoria Petrenciuc: Îmi plac toate genurile muzicale, dar m-am axat pe muzica populară, deoarece simt că mi se potrivește cel mai bine și mă regăsesc în acest gen muzical. Stilul meu se bazează în mare parte pe tradiție, îmi place să păstrez autenticitatea melodiilor. Iubesc doinele și baladele, am abordat și horea cu noduri sau “horea în grumaz”, specifică zonei Lăpușului , cu ajutorul doamnei profesoare Adela Șanta. Pe această cale vreau să îi mulțumesc pentru tot ceea ce m-a învățat. Interpretez aceste doine cu mare drag acolo unde am ocazia. În anul 2019 am fost invitată la Vlăduța Lupău la concertul “ Vin acasă de Crăciun “ unde am interpretat balada “Miorița” din repertoriul domnului profesor -DOCTOR ÎN MUZICĂ - Grigore Leșe.
Spune-ne despre experiența ta la Festivalul - concurs "România Live Show". Cum a fost pentru tine această competiție?
Victoria Petrenciuc: De la fiecare concurs la care particip, învăț ceva nou, primesc sfaturi de la jurați. Chiar dacă concursul s-a desfășurat online, emoțiile au fost foarte mari. Ca de obicei, au fost concurenți foarte buni și recunosc, nu mă așteptam la trofeu. Mă bucur că am reușit să aduc încă un premiu de cinste în Țară Lăpușului și îmi doresc să reprezint și în viitor zona noastră cu multe succese.
Ce înseamnă pentru tine marele trofeu câștigat la acest festival și cum a influențat cariera ta?
Victoria Petrenciuc: Acest trofeu este o mare bucurie pentru mine, de aceea trebuie să le mulțumesc profesorilor mei de fiecare dată. Fără sfaturile dânșilor nu a-și reuși. Atât trofeul acesta, cât si celelalte premii au adus o influență pozitivă în cariera mea și mă responsabilizează mai mult. Și premiile mai mici mă motivează de fiecare dată să merg mai departe, să muncesc mai mult și să nu renunț. Sunt o persoană ambițioasă și știu că întotdeauna este loc de mai bine.
Care consideri că sunt cele mai mari realizări în cariera ta muzicală până în prezent?
Victoria Petrenciuc: Cea mai mare realizare este lansarea primului meu album, intitulat “ Din Lăpușul Românesc “. Acesta are 13 piese, din care 12 sunt compuse de doamna profesoară Adela Șanta. Versurile fiecărei piese reflectă momente din viața mea, atât fericite, cât și mai triste, în funcție de momentele din viață. Realizarea acestui album a durat 3 ani, iar în 6 noiembrie 2022 a avut loc lansarea la Căminul Cultural din comuna Lăpuș, satul meu natal. Mi-au fost alături colegii de canto, profesorii, cântăreți consacrați din zona Lăpușului, sătenii și primarul comunei, doamna Cristina Buda și viceprimarul Ionuț Toma. Până în prezent mai am 12 piese pregătite pentru a fi înregistrate pentru un viitor album.
Cum abordezi procesul de creație muzicală? Există anumite teme sau inspirații care te ghidează în acest sens?
Victoria Petrenciuc: Cum am mai spus, doamna profesoară îmi crează piesele. Eu vin cu idei, atât de-ale mele cat și ale mamei, iar doamna Adela le dezvoltă și ies piese minunate. Toate cântecele mele reflectă diferite stări: dor, tristețe, bucurie, iubire față de familie. Pentru linia melodică a cântecelor are mama mai multe idei, iar cu ajutorul domnului profesor Marcel Both, le adaptăm versurilor.
Care este piesa ta preferată dintre cele pe care le-ai interpretat și de ce?
Victoria Petrenciuc: Toate piesele de pe album mi-s dragi, dar piesa mea de suflet este “ Două fete mama are”. Aceasta piesa exprimă prin versurile sale dragostea și recunoștința față de persoana care m-a crescut și m-a susținut în tot ceea ce am făcut. Așa cum spun versurile “ Dumnezeu să-ți răsplătească, toată grija părintească”, îmi doresc ca într-o zi să-i pot mulțumi îndeajuns mamei, dar până atunci
“ Cât oi trăi pe pământ
Pentru tine mama cânt.”
Spune-ne despre provocările pe care le-ai întâmpinat în drumul tău în lumea muzicală și cum le-ai depășit.
Victoria Petrenciuc: Fiecare pas făcut pe drumul muzicii a fost o provocare pentru mine. Nu a fost ușor și nu va fi nici în viitor, dar nu regret nici o clipă alegerea făcută, știu că această alegere este corectă. Nu-mi pot imagina viața fără muzică. Cu toate că nu am mers la un liceu de muzică, ci am ales profilul matematică-informatică intensiv în cadrul liceului teoretic Petru Rareș din Târgu - Lăpuș, îmi doresc să pot continua cu ambele. Viața mi-a pregătit câte o provocare la fiecare pas făcut, dar în același timp și soluția ca să demonstrez că pot trece peste orice.
Cum gestionezi presiunea și așteptările din partea publicului și a industriei muzicale?
Victoria Petrenciuc: Orice apariție în fața publicului pune o presiune asupra artistului. Emoțiile sunt foarte mari și îți pui întrebarea “oare o să fie bine?”. Publicul este împărțit. În mare parte am reușit să am momente frumoase care să fie apreciate de public, dar mai sunt și excepții. Mai sunt persoane care nu apreciază munca din spatele fiecărui moment, dar cu ambiție muncesc mai mult, ca la următoarea apariție să fie mulțumit tot publicul. Nu mai departe, în octombrie am participat la concursul “Horea în grumaz” la Tg. Lăpuș unde am obținut premiul 3, dar folosind aceeași filmare la concursul online România Live Show am obținut trofeul festivalului.
Ce sfaturi ai pentru tinerii artiști care își încep cariera în muzică și aspiră să obțină succesul pe scena artistică?
Victoria Petrenciuc: În primul rând trebuie să asculte de sfaturile profesorilor, să păstreze autenticitatea cântecelor, să păstreze tradiția, să încerce să fie ei înșiși, să nu copieze alți artiști, să aibă un repertoriu personal și nu în ultimul rând să cânte din inimă.
Eu le mulțumesc din suflet profesorilor mei coordonatori pentru toate sfaturile și pentru repertoriul bogat pe care îl am.
Victoria Petrenciuc a demonstrat o remarcabilă abilitate și determinare în calea ei către victorie, iar câștigarea trofeului este o dovadă elocventă a talentului și muncii sale asidue. Felicitări pentru realizarea remarcabilă și pentru inspirația pe care o oferi altora prin succesul tău remarcabil!