Suzana și Daciana Vlad - Gemenele din folclorul românesc
Bună ziua și bine ați venit la interviul nostru special cu două surori extraordinare, Suzana și Daciana Vlad, ale căror destine par să fi fost înfăptuite cu o mână înțeleaptă a timpului. Așa cum le place lor să spună, "timpul, în nerăbdarea sa, a hotărât să le zămislească deodată" în această lume. Gemenele din folclorul românesc au văzut lumina zilei în 8 mai 1991, în pitorescul Săliștea de Sus, județul Maramureș, și au crescut împreună pe băncile Școlii Generale din satul natal.
În adolescență, curiozitatea și dorința de cunoaștere le-au împins să ia o decizie curajoasă: să-și părăsească confortul "aripii mamei" și să continue studiile la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmației. Acolo, au avut privilegiul de a întâlni oameni cu adevărat speciali, oameni "demni de a-și purta propriul nume de OM," așa cum ele însăși afirmă.
Cursurile superioare le-au dus pe căi diferite, dar ambele și-au urmat pasiunile cu hotărâre. Daciana a ales Facultatea de Jurnalism și a continuat cu studii de masterat la Universitatea din București, specializându-se în "Etnologie, Antropologie culturală și Folclor." Mai recent, și-a început călătoria academică la nivel de doctorat în cadrul Facultății de "Istorie și Filosofie" a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Pe de altă parte, Suzana a absolvit cu succes "Academia de Muzică Gheorghe Dima" și și-a continuat studiile de masterat tot în cadrul aceleiași universități. Cu talentul lor muzical și vocile fermecătoare care le-au ținut "laolaltă," au creat o poveste fascinantă de colaborare. Au avut onoarea de a face parte din diverse ansambluri folclorice din țară, au împărțit bucuria cântului pe scene diverse și au răspândit mândria pentru folclorul și tradiția românească.
Suzana și Daciana Vlad împărtășesc o pasiune comună: să păstreze și să promoveze identitatea culturală a poporului român și să fie un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare. Ele cred în trei principii simple, dar puternice: autenticitate, simplitate și naturalețe. Astăzi, le vom descoperi mai profund povestea, aspirațiile și experiențele lor într-un interviu care va lumina inimile noastre.
Reporter: Bine v-am găsit și mulțumesc amândurora pentru timpul vostru, acordat acestui interviu. Originare din una dintre cele mai frumoase zone ale României, Maramureș. Cum v-a influențat regiunea Maramureș, în care v-ați născut și crescut, cariera și muzica voastră?
Suzana&Daciana Vlad: Bună ziua! Cu mare drag, o bucurie și pentru noi să stăm la o mică poveste. Venind dintr-o familie în care stâlpii de bază au fost întotdeauna credința și tradiția strămoșească, de fiecare dată când am plecat la drum, din bagajul nostru nu au lipsit acești “stâlpi”, datorită cărora suntem ceea ce suntem azi.
Iar faptul că venim din frumosul Maramureș, pt noi este o binecuvântare și de aceea, am fost întotdeauna mulțumitoare pt acest lucru. Și cum am știut noi să arătăm această mulțumire? Prin slujirea folclorului, prin cântările aduse Maicii Sfinte și Mântuitorului Iisus Hristos în posturile de peste an, prin colindele de Crăciun care pentru noi au o însemnătate aparte, prin purtarea portului 100% autentic și prin dragostea de neam și glie, dragoste care ne vă tine mereu aproape de locurile natale, indiferent pe unde ne vor purta pașii prin această lume.
R.: Care este cea mai autentica amintire pe care o aveti din copilarie?
S.V. & D.V.: Asemenea copiilor crescuți la țară și noi ne-am bucurat de mersul la câmp cu vacile, ne-am bucurat de mersul la fân, de mersul în câmp la cartofi, sau alte lucruri gospodărești. Și de ce spunem “bucurat”? Orice activitate în familie pt noi era o bucurie. Ideea de unitate, de ajutor reciproc, mereu ne-au fost crez și nimic nu era mai frumos decât să știi că părinții au încredere în tine și-ți atribuie diferite sarcini. Aceste amintiri ne vor rămâne mereu în suflet, deoarece cea care ne-a auzit pentru prima dată glasul, a fost natura și pe lângă ea, văcuțele cu care stăteam la păscut. Primul cântec pe care l-am învățat a fost “Pe la noi prin pomnișori”, cântec pe care mai știm să îl fredonăm și acum.
R.: Când ați descoperit pentru prima dată că aveți o pasiune comună pentru muzica populară?
S.V. & D.V.: Așa cum am menționat și mai sus, noi am crescut într-o familie în care se asculta muzică autentică și chiar dacă pe la vârsta de 7 anișori nu știam care va fi parcursul nostru, ideea de a cânta împreună frumoasele cântece maramureșene, ne-a adus bucurie mereu. Era modul în care ne linișteam sufletul de copil, suflet ce era încărcat de multă energie, de mult drag de frumos. Coclaurile din frumosul Maramureș, pe care le-am străbătut mereu împreună ne-au făcut să avem vise și dorințe comune. Fiind gemene eram mereu nedezlipite și nu puteam concepe că una să realizeze o activitate și cealaltă să nu i-a parte la activitatea respectivă. Exact așa a fost și cu cântecul, cântam una de dragul celeilalte și cu trecerea timpului, împreună, de dragul celor care ne iubesc și ne ascultă horile.
R.: La varsta de doar 7 ani ati inceput sa cantati. Cum ați început să cântați împreună pe scenă și cum a fost acea experiență?
S.V. & D.V.: Anul 1997 a fost pentru noi anul care ne-a arătat cum să dăm sens timpului. Debutul nostru, pe scena din satul natal Săliştea de Sus, a lăsat în urmă un trecut cu mult rost! La doar 7 ani am reuşit să oferim desfătări pentru sufletul iubitorilor de muzică populară şi să contribuim constant în activităţile cultural artistice, până în prezent. Tatăl nostru a fost cel care s-a îngrijit de cântecul nostru, până în momentul în care a plecat din această lume. A fost o dorinţă a lui de a ne vedea horind şi de a ne bucura de simplitatea lucrurilor fireşți. El ne-a învăţat, că totul prin cântec are viaţă. Astfel, cântecul a devenit şi o dorinţă a noastră, o stare sufletească, un mod de a trăi. Noi fără cântec, nu am mai fi noi!
R.: Povestiți-ne puțin despre parcursul vostru educațional și cum ați ales domenii diferite pentru facultate.
S.V. & D.V.: Așa este, am ales domenii de studiu diferite. Am crescut pe băncile aceleiași Școli Generale din satul natal, după care am hotărât să plecăm “de sub aripa mamei”, la Colegiul Național Pedagogic din Sighetul Marmației. Mai departe, Daciana a ales Facultatea de Jurnalism, urmând studiile de masterat la Universitatea din Bucureşti, secţia “Etnologie, Antropologie culturală şi Folclor”, după care s-a înscris la doctorat, la Facultatea de “Istorie şi Filosofie” din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Anul acesta a susținut Teza de Doctorat, o lucrare la care a muncit foarte mult și pe care a reușit să o finalizeze cu brio.
În schimb, eu, Suzana am absolvit “Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima”, urmând studiile de masterat tot în aceeaşi Universitate. Daciana, a mers întotdeauna pe principiul că poate cânta după cum a lăsat-o Dumnezeu, fără să aibă studii în acest domeniu și acest lucru nu a împiedicat-o să evolueze din punct de vedere muzical, deoarece munca și devotamentul și-au spus întotdeauna cuvântul. Ea a ales să studieze “Etnologie, Antropologie culturală şi folclor”, deoarece simțea că are nevoie de îndrumarea unor specialiști în această direcție. Ea spune mereu că avem nevoie să învăţăm de la cei care ştiu mai multe decât noi. Așa că eu chiar dacă puteam să cânt așa cum m-a lăsat Dumnezeu, am zis că totuși am nevoie de câteva baze și de un mentor avizat pt a putea urca frumos pe această scară muzicală. Și tot ceea ce eu am învățat am pus în practică în cariera noastră, practică ce a dat roade de care azi ne bucurăm.
R.: Cum ați reușit să vă mențineți împreună pe scenă, chiar și după ce v-ați îndreptat către domenii de studiu diferite?
S.V. & D.V.: Nu am pornit niciodată cu gândul că îndreptându-ne către domenii de studiu diferite, cariera noastră ar putea înceta. Doar ne-am dorit să aprofundăm mai multe informații din mai multe domenii. În rest, gândurile și visurile noastre spre o carieră de succes a continuat. Suntem convinse că nu am fi reușit dacă nu am fi muncit, dacă nu am fi avut încredere una în cealaltă și dacă nu am fi CREZUT în visul nostru.
R.: Ce vă motivează să cântați cu atâta pasiune și iubire pentru muzica populară românească?
S.V. & D.V.: Ştim cât de repede se denaturează totul. Că interpreţi de muzică populară, e nevoie să aducem la cunoştinţă ce e autentic şi ce nu. Rolul nostru în această lume grăbită din ziua de astăzi, e de a înfrâna drumul pe calea greşită şi de a stimula şi încuraja calea cea bună, cu condiţia de a păstra obiceiurile şi tradiţiile, aşa cum au fost ele gândite de către ţăranul român. Vrem să-i facem pe oameni conştienţi de însemnătatea valoroasă a ceea ce este important. Avem tradiţîi vrednice de apreciere şi de stimă, calităţi ce corespund necesităţilor noastre sociale. Sperăm că oamenii să economisească timp pentru a căuta adevărul şi a spori deosebirea dintre lucrurile bune şi rele. Tindem să credem că foclorul nu va deveni un ecou al unei lumi puse sub cheie.
R.: Care sunt cântecele sau compozitorii de muzică populară care vă inspiră în mod special?
S.V. & D.V.: Credem că fiecare etapă a vieţii noastre este marcată într-un fel de oameni. Oameni care în timp, devin modele pentru noi. Primii dintre aceştia, sunt părinţii noştri, modele care au contribuit la formarea noastră interioară. Iar acum rezumându-ne doar la partea artistică muzicală, îi iubim foarte mult pe frațîi Florea, care ne-au învăţat să ne păstrăm identitatea, doi frați din generația de aur, alături de care am avut bucuria să și imprimăm câteva materiale frumoase, Florentina şi Petre Giurgi, artişti care ne-au încurajat şi au avut mereu un gând bun și bineînțeles, profesorul și artistul Ioan Bocşa, un povăţuitor şi îndrumător cum rar ne-a fost dat să întâlnim, omul “cel mai iubit dintre pământeni” cum ne place nouă să îi spunem. Aceştia fiind doar o parte din oamenii de mare preţ al folclorului românesc. Pe toţi îi iubim în egală măsură şi ne rugăm pentru ei, să rămână mult timp alături de noi pentru a ne oferi din priceperile lor nemăsurate.
R.: Cum ați gestionat și continuați să gestionați carierele voastre muzicale, având în vedere și interesul pentru domenii precum jurnalismul și moda?
S.V. & D.V.: Deoarece suntem acele persoane pline de energie, pline de inspirație și dorință de a învăța lucruri noi, celelalte domenii în care activăm nu au fost niciodată o piedică în cariera muzicală, ci chiar din contră ne-au ajutat și fiecare cărămidă zidită a fost o confirmare că în viața asta se poate orice, trebuie doar să vrei. În ultimii 3 ani am intrat și în învățământ, tot în ideea de a ne autoeduca și de a învăța lucruri noi. De aceea nu avem cuvinte să îi mulțumim lui Dumnezeu pt fiecare om frumos pe care îl scoate în calea noastră și pt fiecare oportunitate de a evolua.
R.: Povestiți-ne mai mult despre proiectul "Albastru rural" și cum ați ajuns să creați o colecție de modă inspirată din portul maramureșean si de asemenea unde putem gasi aceste colectii.
S.V. & D.V.: Noi fiind persoane creative, pasionate de artă, ne-am gândit să facem și un astfel de proiect. Ideea ne-a venit și prin prisma lucrării de Doctorat a Dacianei, pe tema Cimitirului Vesel de la Săpânța, unde a cercetat pictura de pe cruci. În vatra satului maramureșean, mereu s-au “cusut” povești. Noi, Gemenele Folclorului Maramureșean, Suzana și Daciana Vlad, ne-am gândit să ne coasem propria poveste cu „ață albastră.” O poveste încărcată de tradiție, dar și de modernism, deoarece albastrul ne reprezintă pe noi, maramureșenii. Când spui “albastru”, spui și Cimitirul Vesel de la Săpânța, un simbol nepieritor, care are un ecou puternic în dimensiunea culturală și religioasă a maramureșenilor. Așadar, prima filă a poveștii noastre a fost creionată în jurul Albastrului de Săpânța și a picturilor de acolo, reprezentând elementul principal din colecția noastră. Dar cel mai important, albastrul se regăsește și în culoarea ochilor noștri, ochi care la rândul lor spun povești atunci când îi privești. Va fi și un albastru inspirat din alte povești ale satului tradițional, acel albastru vechi, dar totuși nou, pe care l-am numit “Albastru Rural”!
Colecțiile noastre sunt cât se poate de complexe fiind alcătuite din rochițe, tricouri, geci, vestuțe, bluzițe, toate fiind modele unicat. Fiecare element are o pictură sau un motiv tradițional inspirat din falnicele porți maramureșene, fusul cu zurgălăi, caierul din lână, chipuri ale țăranilor noștri și multe alte motive din portul popular al țăranului maramureșean. Peste tot pe unde mergem, lumea deja știe de Albastru Rural. Ne bucurăm că într-un timp așa scurt am reușit să facem că acest nume să aibă rezonanță și să fie apreciat. Și ne bucurăm și mai mult că datorită acestui proiect, am recondiționat căsuța bunicilor noștri, realizând un mic muzeu, căsuță pe care am numit-o “Căsuța Albastru Rural”. Acest colțișor de rai este vizitat de foarte mulți turișți din întreaga țară și nu numai, lucru care ne aduce multă împlinire sufletească. Avem multe planuri frumoase cu acest proiect și cu siguranță oamenii îl vor iubi și mai mult. Produsele noastre se pot găsi pe pagina de Instagram @albastrurural. Pentru a ajunge la cât mai multă lume acest proiect, am creat și o pagină de Facebook care se numește “Albastru Rural”. În momentul de față pregătim o nouă colecție care suntem convinse că va fura priviri, așa că îi rugăm pe toți iubitorii de “Albastru Rural", să stea aproape de noi.
R.: Care este cea mai mare realizare sau moment memorabil pe care l-ați avut în cariera voastră până acum?
S.V. & D.V.: De-a lungul carierei, am trăit multe momente memorabile care au lăsat o amprentă puternică în inima noastră, dar am vrea să menționăm cel mai recent moment de bucurie pe care l-am trăit anul trecut în Septembrie, la lansarea albumului “Gemenele am fo’ și-om și” ce a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”, din Cluj Napoca. Este vorba despre “Discul de aur” primit din partea Casei de Discuri EuroMusic, pentru cea mai bună compoziție a anului 2019, “Sub fereastră la om bun”. Acest disc ne-a confirmat încă o dată că trebuie să rămâi motivat, deoarece tot ceea ce-ți doreșți nu se întâmplă peste noapte. Cum se spune: “Nu există lift care să te ducă la succes, trebuie să foloseșți scările.” Exact asta am făcut, am mers pe scări și acum ne bucurăm de cea mai frumoasă priveliște, după un urcuș nu tocmai ușor, dar plin de satisfacție.
R.: Cum vedeți evoluția muzicii populare românești în ultimii ani și care credeți că sunt principalele schimbări sau tendințe?
S.V. & D.V.: Muzica populară românească a cunoscut o evoluție interesantă în ultimii ani. S-au observat schimbări și tendințe în adaptarea sunetului tradițional la influențe moderne. De exemplu, s-au integrat elemente de pop și dance în unele piese, dar păstrând totuși esența și autenticitatea muzicii populare. Este o combinație interesantă între tradiție și inovație. Mai mult decât atât, în ultimii ani am observat o creștere a interesului pentru muzica populară tradițională și o revenire la rădăcinile autentice ale genului din partea copiilor mici. În schimb, generația noastră și-a schimbat radical gusturile muzicale în ultimii ani. Uneori ne întrebăm dacă mai sunt ascultători printre ei și de muzică populară. E poate trist să vedem că o țară cu o cultură atât de bogată în aria tradiționalului este descrisă că o țară a manelelor și a muzicii de petrecere. Chiar dacă muzica e universală, e plăcută auzului, ne atinge la inimă prin versurile sale, noi vrem să credem în continuare că România este definiția muzicii populare. Suntem întrebate și noi de multe ori de ce nu cântăm manele și o să și răspundem: am fost crescute cu principii și valori, am fost învățate cum să ne respectăm originile, dar cel mai important, ne-am dat seama în tot acest parcurs, că pe noi asta ne definește. Să cântăm muzică populară, colinde și pricesne pentru că asta știm să facem cel mai bine. Nu orice muzică ne reprezintă și nu trebuie să facem lucuri în viață doar pentru bani sau doar pentru că “asta cere publicul!”. Noi facem ce simțim. Dar în același timp, avem tot respectul pentru colegii de breaslă care cântă și alte genuri și o fac foarte bine. Printre cei puțini care am mai rămas să slujim cântecului popular, mai rămâne o fărâmă de speranță că folclorul nu vă pieri de îndată.
R.: Care este obiectivul vostru principal în ceea ce privește promovarea și conservarea tradițiilor folclorice românești?
S.V. & D.V.: Obiectivul nostru principal este să promovăm tradițiile folclorice românești prin intermediul muzicii noastre, a portului popular dar și a colecțiilor noastre de haine pictate între tradiție și modernitate din brandul nostru Albastru Rural pentru a atrage tinerii spre folclor. Mai presus de toate, ne dorim să păstrăm vie și să transmitem mai departe bogăția și frumusețea obiceiurilor românești prin activități cultural-artistice, articole și lucrări scrise, ședințe foto tradiționale, albume discografice și cel mai important, prin iubire de tot ce facem și creăm.
R.: Ce sfaturi ați avea pentru tinerii artiști care doresc să urmeze o carieră în muzica populară?
S.V. & D.V.: Încurajăm tinerii artiști și publicul să se implice în conservarea și promovarea tradițiilor noastre muzicale. Pentru tinerii artiști pasionați de muzică populară, am avea câteva sfaturi: să-și păstreze autenticitatea și să-și exprime propria voce în muzică, să învețe și să se inspire din tradițiile noastre bogate, să fie deschiși la colaborări, să fie perseverenți și să-și urmeze visul cu pasiune și determinare! Este important să își dezvolte abilitățile muzicale prin studiu și practică constantă pentru a se putea conecta cu publicul prin emoție și pasiune atunci când sunt pe scenă. Și cel mai important, să-și exprime creativitatea în tot ceea ce fac și să își pună amprenta personală în lucrările lor, să fie originali și diferiți!
R.: Cum vă implicați în comunitatea voastră locală pentru a susține tradițiile și cultura maramureșeană?
S.V. & D.V.: Până acum, în fața publicului, am adus 6 materiale discografice, materiale care au fost lansate în localitatea noastră. Fiecare spectacol organizat a avut că scop promovarea folclorului maramureșean și apropierea tinerilor de acest gen muzical. Pe scenă au urcat mereu colegi de cântec din diferite zone etnografice. Prin aceste activități culturale, vrem să demonstrăm că suntem un popor bogat și binecuvântat din acest punct de vedere și ar fi păcât să ne uităm rădăcinile, cine suntem și de unde venim. Recondiționarea căsuței Albastru Rural, considerăm noi că este un aport adus în promovarea localității noastre, neavând nici un muzeu în localitate sau un alt punct turistic. Prin acest proiect, tot mai mulți oameni au aflat de localitatea Săliștea de Sus, localitate ce aparține Văii Izei.
R.: Ce proiecte muzicale aveți în plan pentru viitorul apropiat?
S.V. & D.V.: În urmă cu câteva săptămâni am lansat cel mai nou cântec, intitulat “Cântă, cântă ceterucă, cântec ce ne aparține, atât muzica cât și textul. El poate fi ascultat pe canalul nostru de YouTube “Suzana și Daciana Vlad”. Momentan lucrăm la un nou album de colinde, albumul cu numărul 7, ce îl vom lansa în această iarnă. Publicul nostru se vă putea bucura și de un frumos concert de lansare, de care nu vrem să vorbim foarte multe în momentul de față, dar le promitem câteva surprize frumoase. Îi rugăm doar să stea alături de noi, deoarece în scurt timp, vom dezvălui despre ce este vorba, pe toate canalele noastre de socializare.
R.: Ce vă face să vă simțiți mândre de realizările voastre în cariera muzicală și de modă?
S.V. & D.V.: În cariera muzicală am reușit să ne exprimăm creativitatea și să transmitem drag de folclor publicului nostru. Suntem mândre să vedem cum munca noastră ajunge la oameni și îi influențează într-un mod pozitiv. Cât despre modă, care este mai mult o pasiune, este o bucurie să putem aduce frumusețe și inspirație în viața altora prin articole vestimentare pictate care îmbină atât de frumos tradiționalul cu modernul.
R.: Cum vă mențineți motivația și pasiunea pentru ceea ce faceți, având în vedere multiplele voastre interese și responsabilități?
S.V. & D.V.: Pasiunea pentru tot ce facem ne ține motivate. Entuziasmul cu care o facem și cu care suntem nerăbdătoare să ne împărtășim munca publicului nostru ne face să ne bucurăm de fiecare moment. Ne inspirăm, creăm, realizăm, iar feedback-ul și susținerea primită de la oameni ne țîn motivate. Uneori chiar ei ne ajută să ne menținem mintea deschisă și să avem noi surse de inspirație pentru proiectele noastre.
R.: Care sunt cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în cariera voastră și cum le-ați depășit?
S.V. & D.V.: Provocarea cea mai mere este cea de a ne depăși mereu. O alta este cea de a găși un echilibru între multiplele noastre interese și responsabilități. Reușim să depășim provocările prin organizarea eficientă a timpului și prin prioritizarea lucrurilor importante. De asemenea, am învățat să cerem ajutor atunci când este nevoie. Cu răbdare și determinare, am reușit să depășim orice obstacole și să continuăm să ne urmăm pasiunile. În plus, ne acordăm mereu timp și pentru relaxare și sănătate pentru că sunt cele mai importante pentru corpul nostru.
R.: Ce mesaj sau inspirație vreți să transmiteți fanilor voștri și tinerilor artiști care vă admiră?
S.V. & D.V.: Pe final de interviu vrem să le mulțumim tuturor celor ne sunt alături, ne ascultă cântecele și iubesc strădania noastră de a duce folclorul mai departe. Și avem un singur gând, să nu uite că a avea nu înseamnă și a fi, să înțeleagă că nădejdea împletită cu credința și iubirea fac imposibilul posibil și că a fi OM nu se vă demoda niciodată. Calde îmbrățișări din partea gemenelor Suzana și Daciana Vlad.
Și așa, în încheierea acestui interviu, am avut ocazia să cunoaștem mai bine povestea și pasiunile surorilor Suzana și Daciana Vlad. Cu siguranță, am fost inspirați de devotamentul lor față de tradiție, cultura românească și valorile autenticității. Ele ne amintesc că, uneori, cele mai frumoase povești de succes încep în locuri simple și autentice.
Dacă doriți să descoperiți mai multe despre munca și creațiile lor, vă invităm să vizitați site-ul lor - ALBASTRU RURAL - unde veți găsi expresia lor unică a tradiției românești și a eleganței moderne. Cu fiecare creație, ele împărtășesc o parte din inima și pasiunea lor pentru folclor și estetică. De asemenea le puteți urmări și pe canalul lor de YouTube pentru a rămâne conectați la autenticitatea impărtășită prin cântec și port.
Vă mulțumim că ați fost alături de noi în acest interviu special și vă încurajăm să continuați să explorați frumusețea și bogăția culturii românești, așa cum o fac cu pasiune, cele două minunate surori, Suzana și Daciana Vlad.