Marius Iusco- Tot ce cânt este inspirat din viața personală, din trăirile mele.
Marius Iusco-Pun foarte mult suflet în ceea ce fac și de aceea simt o stare de neliniște din dorința de a transmite ceea ce simt.
Cu și despre Marius Iusco .Muzica populară este o fereastră către sufletul unei culturi. Cu rădăcini adânci în istorie și tradiție, această formă de artă nu numai că aduce oamenii împreună, dar păstrează și promovează moștenirea culturală a unei regiuni sau unei comunități. Artiștii de muzică populară sunt păstrătorii acestor tradiții, transformând cântecele și piesele tradiționale în opere de artă autentice și emoționante Astăzi facem cunoștință cu un artist de muzică populară care este în slujba artei popluare și duce aceste tradiții mai departe multumim Marius Iusco.
R. Înainte să intrăm în detalii, ne poți povesti puțin despre motivul pentru care ai ales să urmezi calea muzicală?
M.I. Bună ziua mă numesc Vasile Marius Iusco numele de scenă este Marius Iusco, am 36 de ani și 15 ani în slujba catedrei de canto la școala de artă Gheorghe Chivu unde descopăr zi de zi voci deosebite, elevii foarte talentați care reușesc să fie laureați la concursurile la care participă. Împărtășesc cu elevii mei cele mai frumoase trăiri adunate de-a lungul timpului atât la evenimentele petrecute în viața omului, nuntă, botez cât și trăirile de pe scenă, la concursuri concerte la care am participat până în prezent! Așadar încep să vă povestesc despre mine! Încă din copilărie mi-a plăcut foarte mult muzica, așa ca oricărui tânăr, doar că eu am fost atras de muzică populară, la școală singura materie care îmi plăcea era muzica! La îndemnul doamnei profesoare de muzica , Hritiu Maria am urmat cursurile liceului de artă din Baia Mare, la catedra doamnei profesoare Bob Zaiceanu Mihaela pe care o stimez!
R. Cum ai descoperit pasiunea pentru muzica folclorică și când ai știut că vrei să devii artist în acest domeniu?
M.I. Muzica populară am descoperit-o de mic, de unde? De la televizor urmăream împreună cu mama și restul familiei emisiunea Tezaur Folcloric, bunicul meu din partea mamei a fost un mare jucăuș și petrecăreț la toate evenimentele, probabil îl moștenesc, cred că de aici este dragostea față de folclor! Artist nu știu dacă mă vedeam, însă vrând ne vrând am urcat pe scenă la primul concurs la vârsta de 15-16 ani care are loc în fiecare an în Cicârlău, organizat pe vremea aceea în 2005 de regretatul Nicolae Sabău intitulat Alina-te dor alină! Primul meu impact cu publicul a fost și primul concurs, la acel concurs unde am fost și laureat pe locul trei. Nu aveam nici costumul la mine am împrumutat de la cei din sat la îndemnul doamnei profesoare Bob Zaiceanu Mihaela. Probabil că a văzut acea sclipire în glas și cu siguranță așa a fost însă am avut foarte mari emoții încă de când am intrat pe scenă. Nu puteam să stăpânesc piciorul din tremur. Eu cântam cei drept însă tremuram așa ca varga probabil s-a simțit emoția transmisă publicului care aplauda și juriul care era atunci format din doamna Elise Stan Angela Buciu domnul Nicolae Sabău și mulți alții!
R. Cum descrii muzica ta într-un cuvânt?
M.I. Într-un cuvânt nu aș putea să o descriu! Muzica pe care o cânt eu și aici fac referire la repertoriul meu personal este unul de actualitate, aș putea spune însă că am melodii autentice care încă nu le-am imprimat.Tot ce cânt este inspirat din viața personală ,din trăirile mele și din experiențele trăite în viața de zi cu zi! Totuși aș putea spune că muzica îmi este energia de care am nevoie!
4. Povestește-ne despre melodia- ”N-am jucat așă demult
M.I. Această melodie a fost gândită acum 4 ani mă refer la text, iar linia melodică cred că de doi. Doar în acest an am reușit să o imprim și să-i filmez videoclipul care cei drept mi-a dat bătăi de cap deoarece în ziua respectivă, când am vrut să filmam a venit ploaia și a trebui să ne reîntâlnim din nou într-o altă zi pentru realizarea videoclipului! Am vrut să punctez în această melodie, rânduiala omului căsătorit trecut de 30 și ceva de ani și motivul pentru care el nu mai merge la joc în sat, nu mai este așa de petrecăreț ca înainte. Așa cum a fost din veci majoritatea oamenilor la joc , la nunți , orice bărbat și orice femeie filtrează cu cea din stânga sau din dreapta Și de-acolo începe, putem spune schimbul de replici în familie te-ai uitat la X am văzut că te privește Într-un anumit fel sau invers am și lansat o melodie pe tema aceasta “Când îți văd mândră ochii” care se bucură cei drept de un număr destul de mare de vizualizări! Revin la învârtită melodia are un final în care cumva îți reamintește că dacă nu faci lucrurile la timpul lor, vremea trece!
R. Care este cel mai memorabil moment din cariera ta de până acum? Există vreo performanță sau concert care îți aduce amintiri deosebite?
M.I. Festivalul de folclor Mamaia 2006, îmi aduce frumoase amintiri și participarea mea la acel festival mi-a deschis ochii oarecum la felul în care priveam eu lucrurile, deoarece probabil că așa cum orice tânăr la început de drum se vede foarte bun și se vede pe cele mai înalte trepte așa eram si eu în acel moment, participarea mea la acel festival a fost o frumoasă experiență. Am avut parte de acompaniamentul orchestrei lăutarilor din Chișinău și a domnului dirijor Nicolae Botgros, am avut ocazia de a cunoaște pe cei mai îndrăgiți artiști ai României, domnul Dumitru Fărcaș, doamna Lia Lungu, Mioara Velicu și multe alte personalități mă uitam și îi priveam exact așa ca pe stele, nu-mi venea să cred că sunt acolo și am ocazia să îi văd și să îi cunosc, erau artiști din toate colțurile țării. Mi-am dat seama că sunt doar la început deși mai participasem la alte concursuri până atunci unde am obținut și alte premii. Oarecum mi-a tăiat așa un pic elanul deoarece nu am fost laureat la acest concurs si nici alți tineri foarte buni ,talentați care au participat și astăzi au un nume nu au fost laureați la acea ediție , însă ei nu au renunțat au participat și la următoarea ediție din 2007 unde s-au enumerat printre cei câștigători. Eu nu am mai participat, am fost oarecum foarte dezamăgit de mine și am lăsat-o mai ușor cu concursurile, dar tot în 2006 am participat la olimpiada Națională de muzică din Arad unde am întâlnit oameni deosebiți și am reușit să obțin locul patru pe țară la canto muzică populară , deci mă pot enumera și printre olimpici. În aceea perioadă în juriu știu că fost doamna Elise Stan și domnul Ioan Bocșa și tot o dată mă mândresc cu diplomă semnată de soprana bine-cunoscuta Mariana Nicolescu Dumnezeu să o odihnească! În 2009 când m-am decis să concurez din nou la festivaluri de folclor, de data aceasta în Beiuș, “Cântă ,cântă gură scumpă “unde am obținut trofeul.În juriu a fost doamna Eugenia Florea ,Ionuț Fulea, și alte personalități, care au văzut probabil artistul din mine!
R. Cum te pregătești pentru concerte și spectacole? Există un ritual sau o rutină pe care o urmezi înainte de a urca pe scenă?
M.I. Pun foarte mult suflet în ceea ce fac Și de aceeasimt o stare de neliniște din dorința de a transmite ceea ce simt și ca publicul să înțeleagă de ce sunt pe scenă.Nu este foarte comod pentru mine ca să apar așa în fața publicului de aceea de foarte multe ori evit nu că nu îmi place scena însă îmi plac și oamenii care simt muzica și rezonează odată cu mine, nu tot timpul ai parte de acel public care să te respecte și care să înțeleagă care este rolul tău pe scenă! Evident spun o rugăciune, am nevoie de liniște sa mă concentrez pe ceea ce trebuie să fac ,să-i bucur pe cei care mă ascultă , să reușesc să le descrețesc frunțile așa îmi spunea profesoara mea de canto, Și într-adevăr așa este pentru că omul când se duce la un spectacol la un concert el vrea să se încarce cu energie, energie Aceasta vine de unde? De la artistul de pe scenă de la actorul de pe scenă, de la cei care transmit cu adevărat ceea ce simt!
R. Ai lansat recent și un videoclip pentru piesa ta. Cum a fost experiența filmării și ce mesaj sau poveste ai vrut să prin acest videoclip?
M.I. Așa cum am specificat mai sus am de fiecare dată alături de mine oameni dragi, tineri dragi și talentați cu care împărtășesc bucurii, împărtășesc trăiri și aici mă refer la foștii mei elevi sau actuali pe care îi am, care sunt alături de mine când am de filmat un videoclip , când am o emisiune. Ei sunt prezenți și de data aceasta au fost alături și au spus da. Am filmat de două ori acest videoclip pentru că vremea nu a fost favorabilă în prima întâlnire se poate vedea și în cadre și de obicei sunt foarte fixist , dacă ceva nu-mi iese de prima dată a doua oară iese, dar nu așa cum mi-aș fii dorit. Nu este ușor să-i aduni pe toți 30 de tineri într-o zi și să-i trimiți acasă pentru că nu reușești să finalizezi ceea ce ai început din cauza vremii , deci cei drept mi-a dat bătăi de cap acest videoclip, nu mai vorbesc de editarea lui care a durat ore întregi chiar până noaptea târziu alături de Bogdan. Într-un final am reușit să îl finalizam, nu este un videoclip ieșit din comun, este un videoclip facut și finalizat. Sunt oameni care apreciază și ascultă această melodie! Evident unii se bucură de succesul tău alții ignoră nu poți fii pe plac fiecăruia însă trebuie să faci ceea ce simți tu!
R. Care sunt provocările majore cu care vă confruntați în industria artistică?
M.I. Urechea pe care o am , experiența acumulată își spun cuvântul, sunt foarte strict în ceea ce privește vocea și repertoriu unui solist care se prezintă pe scenă! Nu am intenții să cânt alte genuri muzicale deșii îmi place opera, în liceu eram bariton în cor, cine știe ce noutăți mai apar in viața mea!
R. În afară de muzică, ai și alte pasiuni sau interese în viața ta de zi cu zi? Cum găsești echilibrul între cariera artistică și viața personală?
M.I. În afară de muzică mai fac și sport, încerc sa mă mențin dar kilogramele sunt destule încă nu am ajuns la nivelul să-mi placă cum arăt așa că petrec dimineața ore în sala de sport! Îmi place pescuitul ,îmi place plimbatul în natura ,îmi place să vizitez ,să călătoresc însă nu cu autocarul nu îmi plac drumurile lungi! Am o pasiune față de animale, îndrăgesc toate animalele și îmi place viața la țară!
R. Cum gestionați relația cu criticii de artă și publicul dumneavoastră?
M.I. Criticii de artă sunt ceea ce trebuie pentru artiști însă nu întotdeauna vin cu o critică bună, nu îl pune pe artist într-o oarecare favoare ci mai degrabă îl dezavantajează critica unuia care vrea să-l pună într-o altă postură de cât ceea în care este! Să vedem partea plină a paharului pentru că în orice critică până la urmă are și un avantaj , trăim acele momente în care devii viral din orice pe rețele de socializare!
R. Cum vedeți rolul artistului în societate?
MI. Artistul din ziua de azi nu mai este ce a fost acum 20, 30 sau chiar 50 de ani cei drept valorile încep să se stingă dar rămân în urma lor tezaurul, și tinerii au acea datorie față de înaintașii noștri să îl ducă mai departe! Artistul pe care îl vad eu în societate este undeva pe un piedestal față de restul, strălucește ca un cristal dacă este bine șlefuit!
R. Ce urmează în viitorul apropiat pentru Marius Iusco? Ai proiecte sau colaborări pe care le poți dezvălui publicului?
M.I. Începe cat de curând colaborarea mea cu o casă de producție, Euromusic , voi lansa câteva albume de melodii populare, colinde și cântece religioase!
Pentru a fi la curent cu activitatea artistică a lui Marius Iusco îl puteți urmări și pe platformele digitale:
Facebook: Marius Iusco
Youtube: Marius Iusco