Felician Nicola : Saxofonul, povestea ce da sens vietii mele in muzica
Felician Nicola : Saxofonul, povestea ce da sens vietii mele in muzica
Felician Nicola este un saxofonist talentat și pasionat, dedicat promovării muzicii tradiționale ardelene. Muzica nu este doar o pasiune pentru el, ci reprezintă rostul său în viață. El aduce în prim-plan bogăția și autenticitatea muzicii tradiționale ardelenesti și se dedică cu toată inima acestei misiuni.
În acest articol, vom explora povestea și cariera sa, precum și impactul profund pe care muzica îl are în viața sa. Vom dezvălui răspunsurile sale la o serie de întrebări care ilustrează pasiunea sa pentru muzică și modul în care aceasta influențează lumea sa.
- Reporter: Când ai început să cânți la saxofon și ce te-a atras către acest instrument?
Răspuns: Am inceput sa cant la saxofon la varsta de 18 ani,dar pana atunci mai cantasem la fluier si la taragot. Intai am cantat la fluier, cam pe la varsta de 12 ani, apoi la varsta de 14 ani am inceput sa cant la taragot,iar ulterior la saxofon,dupa cum spuneam ,la varsta de 18 ani. Saxofonul m-a atras ,in primul rand, pentru ca este un instrument mai complex,care se adapta si atunci,dar si acum,la cerintele muzicale din domeniul meu-muzica populara si de petrecere,muzica usoara,cafe-concert,etc...
Dar am avut si un impuls si o sustinere majora din partea fratelui meu Gigel Nicola, cu care cantam la evenimente in acea perioada,el fiind mai mare decat mine si fiind mai experimentat in domeniu la acea vreme,el achizitionandu-mi si primul meu saxofon...si tin sa-i mai multumesc inca odata cu aceasta ocazie..
2. Reporter: Care sunt saxofoniștii sau muzicienii care te-au inspirat cel mai mult în cariera ta?
Răspuns: La vremea aceea ascultam multa muzica banateana,dar si sarbeasca(cand mai gaseam cate o caseta,ca nu se prea gaseau in zona din care provin eu..Albac-jud.Alba) si eram ,,vrajit' de Petrica Nicoara Sarbu,cumparam orice caseta care aparea cu el,era perioada aceea cu Stana Izbasa in mare voga, in orice local intrai canta la casetofon sau pe caseta video Petrica Nicoara cu Stana, apoi cu Puiu Codreanu si multi altii...
Bineinteles ca m-a inspirat si Nicu Anghel Ministeru care a fost cel mai mare saxofonist al Banatului, apoi Remus Carpaci,care canta cu Nicolae Guta in acea vreme, Ziva Dinulovic din Serbia,etc. Dupa aceea au fost cativa dintre oamenii cu care am cantat de-a lungul vremii, care mi-au influentat cariera: Patita Ioan - taragot - un coleg si prieten drag ,Nut Stefan-clape,Gigel Gigel Nicola,iar,-fratele meu, Strugurel de la Oradea-marele solist al Bihorului,care din pacate nu mai este printre noi,cu care am avut placerea sa cant o perioada dupa ce m-am mutat la Oradea, Puiu Codreanu, etc..
3. Reporter: Poți să ne povestești despre drumul tău în lumea muzicii, de la început până în prezent?
Răspuns: Dupa cum spuneam, am inceput "viata muzicala" la varsta de 12 ani - cu fluierul, a fost o perioada si o experienta frumoasa ,la fluier am invatat mai mult cand mergeam sa am grija de animale,vaci,oi..eu le cantam si ele pasteau mai bine si dadeau mai mult lapte..:)))
Apoi la 14 ani mi-a cumparat tatal meu un taragot, era deja alt nivel,a fost o trecere mai greoaie de la fluier la taragot, dar pana la urma i-am descoperit tainele si a fost bine. Am si niste inregistrari realizate cu taragotul, ceea ce inseamna ca iubesc acest instrument si acum. Iar la 18 ani am inceput sa cant la saxofon si cu el am ramas ca instrument de baza. Am inceput sa cant la evenimente cu formatia fratelui meu - Gigel, de pe vremea cand cantam la taragot inca,16-17 ani, apoi m-au luat la armata, unde am facut parte din Fanfara Brigazii 17 Jandarmi din Bucuresti.
Acolo am intalnit iar niste oameni de calitate, printre care domnul Vasile Negrea, care era dirijorul, pe urma Nicu Via si altii. Dupa efectuarea stagiului militar am avut iar o experienta frumoasa de aproximativ un an si jumatate la Arad (Santana),unde am colaborat cu mai multe formatii si acea perioada mi-a marcat cariera intr-o oarecare masura.
Pe urma, in anul 2000 ,am ajuns la Oradea la Facultatea de Muzica pe care am si absolvit-o. Aici mi-am insusit noi cunostinte muzicale, am capatat noi experiente. Am colaborat cu nenumarate formatii din Oradea si Bihor. Aici am inceput sa realizez imprimari audio si video la diverse studiouri de inregistrari, am realizat albume instrumentale , am cooptat solisti din zona, dar si din Banat pentru a realiza proiecte muzicale, mi-a placut sa fac,sa realizez lucruri frumoase si am avut ambitia, talentul si cunostintele necesare pentru acest lucru.
Acest lucru m-a determinat sa incep sa compun muzica si versuri , pentru ca solistii veneau la imprimari, dar nu aveau piese noi si eu vroiam sa imi pun,,amprenta'' pe proiectele mele. Apoi ,in anul 2004,am cunoscut-o pe sotia mea, Suzana ,cu care m-am casatorit in anul 2005 si am inceput impreuna si o colaborare muzicala care dainuie de atata timp si am realizat multe,multe lucruri frumoase impreuna.
Pe plan familial ne-a dat Bunul Dumnezeu si un copilas minunat -Milan Stelian care ne-a implinit si ne umple casa si inimile de fericire si bucurie.
Sa revenim,deci, pe langa evenimente au urmat o multitudine de proiecte cu solisti de renume: Puiu Codreanu, Tinu Veresezan, Varu Sandel, Lucian Dragan, Lele Craciunescu, Vasile Conea, Stefan Muntenas, Simi Deac, Aurel Suteu, Ciprian Picovici, Lusu de la Deva ,etc.
Au urmat multe colaborari cu posturi de televiziune: Etno Tv, Favorit Tv, Hora Tv, Pro Tv, Antena 1, Antena Stars, etc..
4. Reporter: Cum ai evoluat ca saxofonist de-a lungul carierei tale și ce lecții ai învățat pe parcurs?
Răspuns: Dupa cum spuneam, saxofonul este un instrument complex, dar si frumos si foarte util in orice formatie. Viata asa le-a aranjat pe toate incat de la oricine, solisti si instrumentisti, am ,,furat' cate ceva, pentru ca stiti cum se spune - muzica se fura, nu se invata.
Iar aici am avut norocul sa am de unde "fura". Am inceput sa cant tarini, pentru ca vin din Tara Motilor, apoi in armata am cantat muzica militara, dar am si descoperit muzica lauatareasca ,pentru ca in pauzele de studiu la Fanfara colegii clarinetisti cantau muzica lautareasca,na..se mai racoreau si ei,iar eu ascultam si ,,furam", dar inainte de asta, am omis sa spun ca perioada, adica primele patru luni ale perioadei militare, am facut-o la Orastie (jud.Hunedoara) ,aici am invatat sa cant invartite, hategane,etc..pentru ca ma mai scoteau cadrele sa le cant..sau se organizau spectacole,iar Revelionul imi amintesc ca l-am facut cantand cadrelor ..deci a trebuit sa ,,prestez" dupa cerintele dumnealor altfel...faceam de garda fara numar..:))).
Apoi ,la Arad am cantat altceva: ardelene,maruntel,tiganeasca,erau atunci la moda ,,rumbele" care au fost premergatoare manelelor. Pe urma, la Oradea, cu Strugurel, am cantat de toate:cafe concert,valsuri,tangouri,muzica usoara, lautarie, manele, doine,muzica "grea" canta maestrul Strugurel,apoi am cantat o perioada in Baile Felix la restaurantul unui hotel unde veneau turisti din toate zonele tarii,asa ca se canta de la cafe-concert pana la sarbe si jocuri de doi.
In ziua de azi cantam tot ceea ce este "la moda"ca sa zic asa...deci, ceea ce vreau sa spun este faptul ca ,prin experienta pe care am acumulat-o de-a lungul timpului , cant cu saxofonul muzica din toate zonele tarii, muzica de restaurant, muzica pentru toate categoriile de varsta,etc...
DAR intotdeauna mai este de invatat, in muzica nu exista "cel mai bun". Lectii mi-a dat multe viata, dar printre cele mai importante este aceasta: ca nu trebuie sa ai incredere in aproape nimeni in ziua de azi, oamenii s-au schimbat foarte mult odata cu schimbarile sociale, nu mai exista "cuvant de onoare" in ziua de azi , din pacate.
Imi pare foarte rau pentru lucrul acesta, iar alta lectie ar fi faptul ca trebuie sa te comporti intr-un anumit fel fata de cei din jur ca sa nu aiba invidie mare pe tine ,oricum exista invidie si rautate, mai ales la cei din breasla noastra si in general, dar daca nu te etalezi prea tare atunci esti mai agreeat de catre ei, multi vreau sa te doboare atunci cand urci o treapta sau mai multe fata de ei, chiar prietenii sau asa-zisii prieteni "iti dau la picioare" cand te vad ca o duci mai bine decat ei. De aceea familia si publicul sunt cei mai buni prieteni ai mei.
5. Reporter: Care au fost cele mai memorabile momente sau concerte pe care le-ai susținut ca saxofonist?
Răspuns: Printre cele mai memorabile concerte ale carierei mele de saxofonist s-ar numara, printre altele, cele sustinute in afara granitelor, la romanii din strainatate, este un sentiment si o traire aparte cand te afli in fata miilor de oameni ,unii dintre ei cu lacrimi in ochi,ii apasa tare , pe unii dintre ei , dorul de casa... Alte evenimente memorabile ar fi cele din Tara Oasului , la fel ,..aici se fac evenimente de 1000-2000 persoane, majoritatea sunt plecati in strainatate, vin doar vara, in concediu si atunci organizeaza nuntile.
M-au impresionat mult si placut si evenimentele din comunitatile de romi, si acolo sunt traditii foarte frumoase, dar m-am simtit foarte bine si in mijlocul lor.
6. Reporter: Cum descrii procesul tău de compunere și creație muzicală, în special atunci când vine vorba de melodii instrumentale?
Răspuns: Procesul de creatie este intr-o corelatie perfecta cu simtul muzical. Nu toti simtim sau traim la fel muzica, aici e o mare diferenta intre unii si altii. Sunt foarte multi instrumentisti buni, dar pe de alta parte sunt foarte putini care si compun. Din fericire pentru mine , eu am si acest har de a compune. Cateodata este mai usor sa compun,de altadata mai greu, depinde foarte mult si starea in care ma aflu , cateodata iese din prima ceva frumos, iar uneori trebuie insistat mai mult.
Ma inspir mult de la oameni, la evenimente vad ce le place oamenilor si mi-e usor dupa aceea sa aduc ceva nou in fata lor. Pentru ca , normal , trebuie sa mergi pe aceeasi linie cu gusturile ascultatorilor. Imaginatia si creativitatea sunt doua elemente importante in muzica , de aceea e important sa le ai..
7. Reporter: Care sunt genurile muzicale pe care le explorezi și cum alegi stilurile pentru proiectele tale?
Răspuns: Imi plac mai toate genurile muzicale, ascult muzica de toate genurile, dar simt si traiesc intr-un mod aparte muzica populara, de aceea o si abordez in cea mai mare parte, acuma,vedeti d-voastra, sunt subgenuri muzicale cum ar fi muzica etno, manelele ,etc.. acestea fac parte din peisajul evenimentelor si trebuie sa ne adaptam situatiei, imi plac si acestea.
De aceea aleg genurile sau stilurile in functie de cerinte, nu poti sa te baricadezi in spatele unui singur gen sau curent muzical, ma adaptez .
8. Reporter: Ce te motivează să colaborezi cu diferiți artiști și cum se desfășoară procesul de colaborare?
Răspuns: Colaborez cu multi artisti, imi place diversitatea, deasemenea imi plac provocarile si am satisfactie cand ies lucruri frumoase din proiectele mele, ma mandresc cu acest lucru. Ma motiveaza si concurenta, nu sunt genul de om care sa stau sa ma uit la altii si sa las "arma" jos... Acest lucru cred ca l-au observat si cei din domeniul meu si ii atrage si pe ei acest lucru, ii stimulez ca sa zic asa...de aceea de cele mai multe ori, colaborarile sunt fructoase...
9. Reporter: Cum te pregătești pentru interpretarea muzicii live, în special atunci când ai un public divers?
Răspuns: Pentru mine orice eveniment e o provocare, ma interesez pentru fiecare in parte, la nunti, de exemplu,: din ce zona sunt invitatii, este mult tineret, sunt mai multi de varsta a doua ,etc..si in functie de asta pregatim repertoriul. Avem evenimente in aproape toate zonele tarii, atunci trebuie sa adaptam programul dupa zona respectiva. Nu poti merge, de exemplu, in Moldova si sa canti ceea ce canti in Ardeal, normal, oamenii te invita pentru ceea ce canti tu, dar neaparat noi cantam si 2-3 programe din zona lor.
Deci studiul si informarea stau la baza pregatirii mele pentru evenimente.
10. Reporter: Care este cel mai mare vis sau obiectiv pe care îl ai în cariera ta muzicală ca saxofonist?
Răspuns: Cel mai mare vis sau obiectiv pe care il mai am in cariera, pentru ca multe obiective mi le-am indeplinit, este sa tin in viata muzica populara, atat cat pot eu, pentru ca , consider ca e cel mai important lucru. Ma doare faptul ca vad tineret care nu stie sa danseze sau sa joace, mai popular vorbind, muzica populara. Acuma toata lumea face o hora si da-i sa mearga toata noaptea... Imi pare rau sa spun asta, dar e si din vina muzicantilor, daca se canta doar etno si manele nu au cum sa mai stie dansa populara tinerii, e o intreaga discutie aici si nu vreau sa intru in prea multe amanunte din respect pentru colegii din breasla.
11. Reporter: Cum vrei să conectezi emoțional cu publicul tău prin intermediul muzicii tale?
Răspuns: Chestiunea cu conectarea aceasta emotionala e simpla : ori te conectezi ori nu..nu este cale de mijloc. Dar eu , prin experienta acumulata , reusesc, de cele mai multe ori, sa fac acest lucru. Ca si idee vreau sa va spun un lucru interesant: daca,atunci cand canti, reusesti sa faci omul sa ridice capul din farfurie cand mananca, sau din telefon , ca acuma mai sta lumea si pe telefoane la evenimente, atunci i-ai captat atentia si, mai mult de atat, te-ai conectat emotional cu el.
Prin modul meu de interpretare a muzicii incerc de fiecare data sa ma conectez emotional cu publicul.
12. Reporter: Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în cariera ta și cum le-ai depășit?
Răspuns: Au fost cateva provocari, daca pot sa le spun asa,.. dar cele mai dificile au fost momentele cand i-am pierdut pe doi dintre fratii mei , unul dintre ei in anul 2000 , iar celalalt in anul 2008, a fost foarte greu sa trec, si sa trecem, toata familia, peste aceste momente. In momente ca acestea treci prin tot felul de stari si iti pui tot felul de intrebari ,daca mai ai puterea sa canti ,daca mai poti sa o faci fara sa te influenteze aceste lucruri, daca pot sa duci din punct de vedere mental un eveniment, pentru ca nu e usor sa te conectezi cu publicul cand in mintea ta sunt alte probleme... Dar Dumnezeu mi-a ajutat si mi-a indrumat pasii in directia buna.
13. Reporter: Ce înseamnă muzica pentru tine la un nivel personal?
Răspuns: Muzica pentru mine inseamna rostul meu pe lume...nu ma vad doctor ,inginer sau mai stiu eu ce, am muncit cu palmele si cu bratele inainte sa imi incep cariera muzicala , la padure, la sapa, la cosit,etc..nu mi-e frica de lucru (cu toate ca nu mai sunt asa in forma ca atunci:)), dar muzica pentru mine e medicament la durere, alinare la tristete si energizant la bucurie.
14. Reporter: Cum te raportezi la tehnologia modernă și la noile tendințe în muzică în ceea ce privește compunerea și interpretarea saxofonului?
Răspuns: Ma impac foarte bine cu tehnologia moderna, chiar imi place. Pe vremea cand eram eu la inceputul carierei studiam dupa casetofon si derulam caseta cu creionul, acum totul e pe tava. Doar daca nu vrei nu poti studia si invata. Iar la tendintele muzicale, dupa cum am mai spus, ma adaptez ,am avantajul ca ma adaptez repede. Dar, dupa cum am zis mai inainte, ma adaptez la tendinte si la nou, dar pe primul loc e tot ceea ce ma caracterizeaza, nu pot sa si nu vreau sa renunt la stilul meu de a canta doar de dragul de a fi la pas cu tendintele, eu incerc sa iau doar partea buna si pozitiva din tendinte .
15. Reporter: Care sunt sfaturile tale pentru tinerii muzicieni sau saxofoniști aspiranți care își doresc să-și urmeze pasiunea?
Răspuns: Eu , sfaturi nu prea dau, dar daca tot ma intrebati eu le spun doar atat: Sa creada in visul lor, sa aiba ambitie si sa munceasca mult. Pe de alta parte le-as mai da inca un sfat , si anume: sa invete intai sa cante si apoi sa inceapa cu freze care mai de care, cu haine de firma, cu parfumuri de sute de euro, cu masini scumpe...NU INVERS! Pentru ca un tanar care cade in capcana aceasta "A IMPRESIILOR" e greu sa mai studieze si sa faca performanta dupa aceea.
16. Reporter: Cum vezi viitorul muzicii instrumentale și al saxofonului în industria muzicală?
Răspuns: Viitorul saxofonului in cadrul formatiilor sau orchestrelor il vad foarte bine pentru ca e din ce in ce mai apreciat, dar nu as putea spune acelasi lucru si despre viitorul muzicii instrumentale . In momentul actual sunt la moda si au cautare solistii vocali, versurile sau vorbele, cum imi place mie sa spun, tineretul nu e atras cat ar trebui de muzica instrumentala.
17. Reporter: Ce proiecte sau colaborări urmărești pentru viitorul tău muzical?
Răspuns: Am numeroase proiecte in derulare si , deasemenea, am planuri pentru viitor, dar important e sa fiu sanatos si sa le pot duce la bun sfarsit . Nu imi prea place sa dau detalii despre proiecte de viitor, dar am multe surprize pentru publicul meu!
18. Reporter: Cum încurajezi și implici publicul tău în experiența ta muzicală, în special în era digitală?
Răspuns: Acum retelele de socializare stau la baza comunicarii cu publicul, Facebook, Tiktok, Youtube..sunt cateva dintre platformele pe care imi expun si promovez muzica si am o relatie ok cu publicul care ma iubeste si imi asculta muzica, nu prea am timp sa stau mult pe retele, dar lucrurile au o directie pozitiva. Comunic cu publicul in masura in care reusesc si sunt incantat de reactia urmaritorilor si a ascultatorilor virtuali,ca sa zic asa. Acesta e viitorul .
19. Reporter: Ce mesaj sau emoție dorești să transmiți prin muzica ta și cum crezi că poate influența oamenii?
Răspuns: Incerc sa transmit exact ceea ce simt si eu oamenilor, bucuria de a canta si dragostea de viata si de muzica, iar aici vreau sa va raspund cu cateva versuri dintr-un cantec compus de mine si interpretat de Vasile Conea, Stefan Muntenas, Simi Deac si Aurel Suteu, cantecul se numeste "Muzicantii,muzicantii" si incepe asa:
"Am cantat o viata-ntreaga
Tie lume, ca mi-esti draga
Mi-am pus sufletul in rime
Lume draga,pentru tine.
Prin cantec am trezit patimi,
Tot prin cantec am stors lacrimi
Cu jocul v-am bucurat
Cu doina v-am alinat.."
Va pup si va doresc ce imi doresc si mie!
Felician Nicola, saxofonistul care a dedicat o viață muzicii, este un exemplu viu al faptului că pasiunea și talentul pot defini un individ. Cariera sa muzicală este o călătorie impresionantă prin diverse genuri și tradiții muzicale, reprezentând o sursă de inspirație pentru tinerii muzicieni. Prin muzica sa, Felician aduce bucurie și emoție în viețile celor care-l ascultă, și ne amintește că muzica este un limbaj universal care traversează barierele culturale.
În vremurile actuale, când tehnologia și tendințele muzicale se schimbă rapid, Felician Nicola rămâne ancorat în tradiție, păstrând vie muzica ardeleana și promovând-o în întreaga sa splendoare. Prin determinare, pasiune și dorința de a se conecta emoțional cu publicul, el a devenit un etalon al muzicii autentice.
În concluzie, cariera lui Felician Nicola reprezintă o pledoarie pentru păstrarea și promovarea moștenirii muzicale a Ardealului, și un exemplu de modul în care muzica poate da sens și rost vieții unui artist dedicat. Ne putem aștepta cu nerăbdare la noi proiecte și colaborări din partea acestui talentat saxofonist, care continuă să încânte și să inspire cu sunetul său captivant.
În încheiere, dorim să mulțumim lui Felician Nicola pentru generozitatea și devotamentul cu care ne-a deschis ușa în lumea sa muzicală fascinantă. Prin muzica sa pasionată și talentul incontestabil la saxofon, Felician ne duce într-o călătorie emoționantă prin sunete și ritmuri care păstrează vie tradiția muzicală a Ardealului.
Cu fiecare notă interpretată, Felician transmite nu doar muzică, ci și o poveste a tradițiilor locale și a pasiunii pentru arta autentică. Ne încurajează să descoperim și să apreciem frumusețea muzicii populare, care atinge inimile noastre în moduri unice.
Pentru a rămâne la curent cu ultimele sale creații și proiecte muzicale, îl puteți urmări pe Felician Nicola pe următoarele platforme de social media:
- YouTube: Canalul oficial Felician Nicola
- Facebook: Pagina oficială Felician Nicola
- Instagram: Profilul Felician Nicola pe Instagram
- Tik tok : Profilul Felician Nicola pe TikTok
Nu uitați să-l urmăriți și să-l susțineți pentru a fi la curent cu cele mai recente melodii, videoclipuri și evenimente speciale din cariera sa. Invităm toți iubitorii de muzică să se alăture comunității sale muzicale și să se bucure de sunetul său captivant și de pasiunea sa pentru muzică!
Oana Berdie: "Vechiul" nu inseamnă pierdut
[…] Felician Nicola : Saxofonul, povestea ce da sens vietii mele in muzica Alin Gabriel Matei-Album lansat -Omule,ce gânduri ai Olimpia Guzu Chiș ”În brațele tale”-o poveste a inimilor Ilinca Din-Muzica este pentru mine o evadare Alexandra Cret iremediabil îndragostita de cantecul popular […]