Stiri Recente

Ecaterina Teodora Buculei - Măi ciobane, ciobănaș

  • 0
  • 114 views

O MELODIE SUPERBĂ ȘI UN VIDEOCLIP PE MĂSURĂ

R. Cum ai descoperit pasiunea pentru muzica folclorică și când ai știut că vrei să devii artistă în acest domeniu?

E.T.B. Dintotdeauna am iubit muzica datorită familiei mele, care este o mare iubitoare de folclor. De mică fredonam orice melodie pe care o auzeam, ba chiar inventam versuri și linii melodice. Îmi amintesc cu drag de prima mea ,,scenă”, balconul casei bunicilor unde am copilărit și de publicul iubitor, vecinii, care erau nerăbdători să mă asculte zilnic. Mama și-a dat seama că am o voce puternică și timbrată, care ar putea fi lucrată. Astfel, la vârsta de 5 ani, am fost acceptată în Ansamblul ,,Balada” din Suceava, coordonat de maestrul George Sârbu, alături de care am participat la diverse festivaluri și spectacole. Ulterior, pașii mi-au fost îndrumați pe calea cântecului popular de Sorin Filip, manager al Ansamblului Profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava. Adevărul este că încă de la o vârstă fragedă îmi creionam visele și știam ce vreau. În prima zi de școală a clasei I, am fost surprinsă de un reporter care m-a întrebat ce vreau să devin când voi fi mare. Răspunsul meu a fost prompt și sincer: ,,Îmi place să învăț și să cânt. Când voi fi mare vreau să devin cântăreață.” De atunci mi-am urmat dorința și am continuat să studiez canto popular la Școala Populară de Arte ,,Ion Irimescu”, iar în prezent sunt studentă în anul III la Facultatea de Interpretare – Canto Clasic, din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași.

 R. Viața de artist poate fi plină de provocări. Care au fost cele mai mari obstacole pe care le-ai întâlnit în cariera ta și cum le-ai depășit?

E.T.B. Niciun drum în viață nu este ușor, cu siguranță a apărut câte un obstacol, însă eu l-am văzut ca pe o încercare ce m-a motivat și mai mult să lupt pentru visele mele. Am simțit mereu că Dumnezeu mă iubește și mă ajută prin oamenii deosebiți pe care mi i-a scos în cale, de aceea greul mi s-a părut ușor.

R. Noul tău single, "Măi ciobane, ciobănaș," aduce o energie minunată și autenticitate. De unde a venit inspirația pentru această melodie?

E.T.B. Am avut prilejul de a colabora cu regretatul violonist Doru Farcaș de la ,,Rapsozii Botoșanilor”, care mi-a încredințat mai multe melodii, printre care și aceasta, ce a fost remarcată încă de la înregistrări, de către dirijorul Mihai Cotos, cel care a făcut aranjamentul muzical.

R .Ai lansat recent și un videoclip pentru piesa ta. Cum a fost experiența filmării și ce mesaj sau poveste ai vrut să transmiți prin acest videoclip?

E.T.B. În acest proiect am vrut să surprind cele mai importante momente din preocupările zilnice ale ciobanilor, dar și frumusețea naturii. Viața la stână pare atât de liniștită și timpul parcă stă în loc, dar când ajungem aici, înțelegem de câtă muncă, rezistență și responsabilitate este nevoie. În timpul filmărilor am trăit aproape toate emoțiile: frica de câinii ciobănești, bucuria că am ajuns într-un loc superb (după ce am fost într-un stres continuu, cât timp am mers pe drumul inaccesibil până la stână), uimirea că am prins o vreme deosebită: soare, ploaie și curcubeu, și recunoștința că am avut alături oameni speciali pentru mine, fără de care nu aș fi reușit să realizez acest proiect, pe care mi l-am dorit de mult.

R. Care este cel mai memorabil moment din cariera ta de până acum? Există vreo performanță sau concert care îți aduce amintiri deosebite?

E.T.B.  Un moment special, emoționant, care și-a pus o amprentă puternică în sufletul meu, este participarea la spectacolul ,,Potcoava de Aur” – 2023, de la Sala Palatului din București. A fost o onoare să cânt alături de Orchestra ,,Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, în fața unui public atât de numeros. Aprecierea și receptivitatea publicului, însoțite de energia și profesionalismul orchestrei m-au încărcat de bucurie și mi-au oferit feedback-ul dorit de orice interpret.

 R. În muzica folclorică, păstrarea tradițiilor și a identității culturale este foarte importantă. Cum contribui tu la promovarea culturii și tradițiilor locale prin muzica ta?

E.T.B. Fiecare proiect lansat a avut ca scop promovarea folclorului, în care m-am străduit să aduc în fața publicului melodii cât mai autentice, ba chiar să arăt prin videoclipurile pe care le-am făcut, peisajele superbe din Bucovina. Am grijă ca totul să fie specific zonei pe care o reprezint, de la repertoriul pe care îl abordez, până la costumul pe care îl îmbrac. Mă simt tare mândră când sunt îmbrăcată în straiele populare, mai ales că bunica mea, Pentelescu Livia, mi-a cusut mărgică cu mărgică majoritatea costumelor mele. Simt că sunt datoare să duc mai departe obiceiurile moștenite din bătrâni, ceea ce ne-au lăsat străbunii noștri, cântecul și portul popular.

R. Cum te pregătești pentru concerte și spectacole? Există un ritual sau o rutină pe care o urmezi înainte de a urca pe scenă? Nu am un ritual anume.

E.T.B. Mă pregătesc prin mult studiu, îmi încălzesc bine vocea, îmi place sa stau singură, liniștită, să fac o rugăciune.

R .În afară de muzică, ai și alte pasiuni sau interese în viața ta de zi cu zi? Cum găsești echilibrul între cariera artistică și viața personală?

E.T.B. Sunt o persoană foarte organizată și responsabilă, încerc să prioritizez lucrurile importante, să valorific eficient timpul și să găsesc un echilibru între interese și responsabilități. Îmi place foarte mult să citesc, să cânt la pian, să fac sport, în special înotul, iar călătoriile îmi aduc multă liniște și bogăție sufletească.

R. Ce sfaturi ai pentru tinerii artiști care își doresc să urmeze o carieră în muzica folclorică sau în industria muzicală în general?

E.T.B Să creadă în ei mai mult decât oricine altcineva, să-și asculte intuiția, să facă ceea e simt, să muncească și să iubească cu toată inima ceea ce fac.

R .Ce urmează în viitorul apropiat pentru Ecaterina Teodora Buculei? Ai proiecte sau colaborări pe care le poți dezvălui fanilor tăi?

E.T.B  Îmi doresc să cânt, să fiu mereu pe scenă, în mijlocul publicului, iar unul dintre obiectivele mele pe viitor este să lansez un album.

Interpreta de muzică populară care pune accent pe calitate  și mai puțin pe cantitate
Prev Post Interpreta de muzică populară care pune accent pe calitate  și mai puțin pe cantitate
Andra Matei și Ionela Stancioi Duet Satiric Popular și Antrenat
Next Post Andra Matei și Ionela Stancioi Duet Satiric Popular și Antrenat

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *