Stiri Recente

Dragi cititori, Doris Pădureanu - Cu dragoste din Maramu'

  • 2
  • 102 views

Dragi cititori și iubitori ai muzicii românești, astăzi avem onoarea să vă prezentăm un interviu special, cu Doris Pădureanu

Dragi cititori și iubitori ai muzicii românești, astăzi avem onoarea să vă prezentăm un interviu special cu una dintre vocile încântătoare ale genului folcloric din România, Doris Pădureanu. Cu o carieră muzicală în plină ascensiune și o pasiune pentru tradițiile și frumusețea Maramureșului, Doris ne va dezvălui povestea sa de la începuturile muzicale până la ultimele sale realizări și planurile pentru viitor.

În cadrul acestui interviu, vom explora nu doar latura artistică a lui Doris, ci și conexiunea profundă pe care o are cu locurile natale și cu tradițiile românești. Vom descoperi cum a fost experiența sa ca proaspătă mamă și cum a influențat aceasta viața sa personală și cariera muzicală.

Să descoperim împreună povestea captivantă a unei artiste talentate și pasionate, care își aduce contribuția la promovarea și păstrarea frumuseții muzicii și culturii românești. Vă invităm să ne alăturați în această călătorie muzicală și culturală alături de Doris Pădureanu.

Dragi cititori
sursă foto: dorispadureanu.ro

Reporter: Bine te-am găsit, Doris, și îți mulțumesc pentru timpul pe care îl acorzi acestui interviu. Poți începe prin a ne povesti mai mult despre tine și cum ai ajuns să te dedici muzicii?

Doris Pădureanu: Bine v-am găsit și eu, cu mulțumiri sincere pentru ocazia de a împărtăși câteva gânduri cu voi prin intermediul acestui interviu!
Muzica a fost parte din mine încă din copilărie și am simțit mereu dorința de a mă dedica acestui domeniu frumos, la modul cel mai serios. Am studiat destul de mult acasă la început, inspirată fiind de tehnicile vocale are marilor artiști. Mai apoi, în jurul vârstei adolescenței, am început să iau lecții de canto în particular iar ulterior, când mi-am dat seama că îmi doresc să devin din ce în ce mai bună în acest domeniu, am absolvit secția de Canto – Muzică Populară în cadrul Școlii Populare de Arta Tudor Jarda din Cluj-Napoca.
Despre mine vorbesc destul de mult cântecele din repertoriul meu, având în vedere că eu am compus 90% din ele. Îmi place să aștern în versuri anumite trăiri și emoții inspirate atât din experiențele de viață proprii, cât și ale celor din jurul meu.
Mă încarc pozitiv atunci când reușesc să exprim ceea ce simt prin muzica mea și mă bucur de fiecare dată când primesc un feedback sincer din partea publicului meu. Bucuria e și mai mare când, de cele mai multe ori, acest feedback este unul pozitiv.

R.: Așa cum am citit în blogul tău, muzica folclorică este cea care dă tonul unei petreceri reușite. Când ai început să cânți la evenimente și cum au fost primele experiențe?

D.P.: Ca marea majoritate a colegilor mei, am început să cânt la spectacole și evenimente publice încă din vremea copilăriei, însă evenimentele private au început de prin anul 2016 iar primele experiențe au fost unele de neuitat.
A fost un drum destul de lung (dar și frumos) de formare a identității mele artistice în cadrul evenimentelor private, unde abordarea este puțin diferită față de cea din cadrul unui spectacol pe o scenă. Am avut de învățat ceva constructiv din fiecare eveniment la care am fost invitată - de la gestionarea emoțiilor, cunoașterea publicului, alegerea unui repertoriu potrivit, până la crearea și menținerea unei atmosfere de neuitat pentru toți cei prezenți.

R.: Povestea cântecului "Maramureș, loc sfânt". Cum s-a născut acest cântec special dedicat Maramureșului? Ce te-a inspirat să compui acest cântec?

D.P.: Cântecul "Maramureș, loc sfânt" este unul dintre cele mai iubite cântece din repertoriul meu. Am compus acest cântec din dorința de a manifesta iubirea și respectul față de plaiurile natale. Este un fel de “carte de vizită” muzicală, a Maramureșului, după părerea mea.
De-a lungul timpului am locuit în mai multe orașe din țară (și chiar din lume), însă sufletul mi-a rămas mereu acolo, acasă în Maramureș.

Știu că mulți maramureșeni colindă lumea-n lung și-n lat, așa că mi-am dorit să avem un cântec al nostru, spre care să ne-ndreptăm mereu când ne ia dorul de casă. M-am bucurat din suflet să văd că acest cântec a ajuns și la inimile românilor din alte zone ale țării, care iubesc Maramureșul.
Videoclipul este unul special de asemenea, având în vedere că a fost filmat în unele dintre cele mai frumoase și reprezentative zone ale Maramureșului: Mocănița în drumul său pe Valea Vaserului, Parcul Natural Munții Maramureșului (cel mai mare parc natural din România), Pasul Prislop (trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali).

sursă foto: dorispadureanu.ro

R.: Rădăcinile și locurile natale reprezintă o mare valoare pentru fiecare. Vorbește-ne despre conexiunea ta cu Maramureșul și cum te influențează acest loc, în muzica ta.

D.P.: Maramureș, un loc plin de frumos, tradiție, oameni veseli și primitori, este locul în care am avut norocul să mă nasc și care îmi va fi mereu principala sursă de inspirație. Cred cu tărie că locul în care ne naștem își lasă profund amprenta asupra noastră și rămâne mereu punctul de reper pentru noi, indiferent unde ne duce viața.
Eu îmi manifest această conexiune cu locurile natale prin muzică dar și prin felul meu de a fi – o persoană sociabilă, cu o gândire pozitivă și credință în Dumnezeu, cu multă admirație față de natură, semeni și tradiții.
Mai are rost să menționez că oriunde merg mă mândresc că sunt din Maramu’?

R.: Un alt cântec din repertoriul tău, cu un mesaj aparte este “Din Carpații mei iubiți”. Care este mesajul pe care vrei să-l transmită acest cântec și de ce ai ales să îl lansezi cu ocazia Zilei Naționale a României?

D.P.: “Din Carpații mei iubiți” este mai mult decât un cântec patriotic. Am compus acest cântec într-un moment de conștientizare a nevoii de “mai mult și mai bine” pentru țara noastră și ai săi cetățeni. Sunt de părere că România a evoluat din multe puncte de vedere dar totodată a și stagnat la anumite capitole de o importanță colosală pentru bunul trai al omului de rând. Mereu m-am raportat la cum o duce majoritatea și am încercat să nu mă izolez într-o bulă a mea în care lucrurile merg bine, ci am păstrat contactul cu realitatea chiar dacă de multe ori aceasta nu era roz deloc.
“Acest pământ lovit de vânt și ploi/E-al nostru, salvarea suntem noi!”
Versurile vorbesc de la sine. Schimbarea în bine poate porni doar de la noi, de la fiecare în parte. Am demonstrat că ne descurcăm oriunde în lume, de ce n-am face-o și în țara noastră?!

R.: Ai un obicei sau tradiție preferată de acasă?

D.P.: Desigur! Iubesc tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă. Cred că nicăieri în lume nu se simte Crăciunul așa cum se simte acasă, în Maramureș. Toate pregătirile specifice, bucatele delicioase, mersul la colindat, întâlnirea cu toți cei dragi, mirosul de iarnă și focul trosnind în sobe pe la sate, totul este magic.
Acum că am devenit părinți, Crăciunul va fi și mai special pentru noi. Abia aștept să îl învăț pe fiul meu Marc Emanuel, tot ce ține de sărbătoarea nașterii Mântuitorului dar și de tradițiile noastre minunate.

R: Știu că ai locuit, sau chiar mai locuiești în prezent în străinătate, nu? Cred că dorul de casă este mare, plănuiești să te întorci în România?

D.P.: Este adevărat, momentan mă împart între două țări, Germania și România.
Atât eu, cât și soțul meu, ne susținem reciproc în carierele fiecăruia și mereu ne-am urmat unul pe celălalt acolo unde am găsit oportunități de evoluție din acest punct de vedere.
Am hotărât să avem și această experiență împreună, așa că l-am urmat în Germania fără să stau prea mult pe gânduri. Cu toate acestea, călătorim frecvent spre România pentru că ne leagă multe de țară, așadar ne alinăm dorul de casă destul de des. 
Proiectele mele pe plan muzical continuă și îmi doresc să lucrez tot mai mult în acest sens în perioada următoare. Agenda pentru evenimente este și ea deschisă, desi am avut o scurtă pauză odată cu nașterea fiului nostru.
Nu am luat o hotărâre în privința stabilirii definitive într-un anumit loc, deocamdată, dar pot spune că ne gândim la acest aspect destul de intens.

R.: Dacă te-ai întoarce în țară, ai alege să locuiești permanent în București, Cluj sau Maramureș?

D.P.: De multe ori mă întreb și eu același lucru. Locuitul în diverse orașe îți oferă o perspectivă diferită asupra stilului de viață care ți s-ar potrivi și te pune în inevitabila situație de a face comparații.
În fiecare loc pe unde am locuit, am creat amintiri prețioase și am legat prietenii frumoase.
Acum mai există un membru în familia noastră de viitorul căruia depinde oarecum, această decizie. Cu siguranță ne vom raporta și la oportunitățile pe care le-ar avea Marc într-un anumit loc, atunci când vom fi puși în situația de a decide unde să ne stabilim.

R.: Cât despre viitor, ce planuri ai în ceea ce privește muzica ta și potențialele colaborări sau proiecte?

D.P.: Cu siguranță îmi doresc să mă autodepășesc și să evoluez tot mai frumos din punct de vedere muzical. Totodată încerc să aleg cu atenție materialele pe care le prezint publicului și caut neîncetat surse de inspirație care să mă determine să păstrez calitatea muzicii cu care i-am obișnuit în prezent. Într-o societate care consumă muzică într-un ritm atât de alert, indifferent de calitatea ei, e destul de dificil să satisfaci nevoia de a le împăca pe toate.
Am în lucru mai multe proiecte și colaborări inedite, dintre care unele noi și pentru mine, din punct de vedere al acompaniamentului orchestral. Sunt gata pentru provocări noi așa că abia aștept să ies puțin din zona de confort.
Invit publicul să se aboneze canalului meu de Youtube pentru a fi la curent cu toate noutățile muzicale.

R.: Recent ai devenit mămică, iar cu această ocazie te felicit și vă doresc multă sănătate și multe binecuvântări. Cum este viața de proaspăt mămică?

D.P.: Mulțumesc din suflet!
Odată cu nașterea fiului meu, simt că s-a născut o altă versiune a mea, mult mai bună decât cea precedentă. Este o binecuvântare enorm de mare să fiu mama unui copil sănătos și atât de liniștit, vesel și frumos, cum e Marc. Trăiesc o fericire și simt o iubire cum n-am crezut vreodată că există.
Viața de mămică este frumoasă și plină de provocări însă mă bucur de sprijinul soțului meu, singurul meu ajutor. Suntem îndrăgostiți de acest nou capitol din viața noastră!

sursă foto: Facebook

R.: Băiețelul tău s-a născut în Germania, într-un spital de stat, după cum am citit o postare de a ta. Știind prea bine cum stau lucrurile la noi în țară, în special la spitalele de stat și prin ce trec unele femei, și nu numai, spune-mi te rog, cum a fost această experiență pentru tine, acolo?

D.P.: Încă din timpul sarcinii m-am bucurat de profesionalismul și înțelegerea medicului ginecolog care a monitorizat evoluția acesteia și am știut că sunt pe mâini bune. La îndemnul său, am ales să nasc la Klinikum Stuttgart, cel mai mare spital de stat din regiunea Baden-Württemberg.
După un travaliu extrem de lung și dureros (de aprox. 3 zile), am născut pe cale naturală asistată de o echipă de profesioniști desăvârșiți. Am fost asistată la naștere de către șeful secției de obstetrică-ginecologie (un om de un calm și o blândețe rar întâlnite) iar întâmplarea face ca din această echipă minunată să facă parte și un medic anestezist român. Ce bucurie și ușurare am simțit să mă pot exprima și în limba română în acele momente de cumpănă! Apropo de dorul de casă.
Personalul medical (moașe, asistente, infirmiere) a fost foarte empatic și amabil, au făcut tot posibilul să îmi ofere ajutor pentru a-mi alina durerea și a-l aduce pe lume pe băiețelul meu în siguranță.
Soțului meu i s-a permis să stea cu mine în tot acest timp, să asiste la naștere și să taie cordonul ombilical după ultima pulsație.
Am avut parte și de acea “oră magică“ imediat după naștere, când l-am ținut la piept pe Marc și ne-am bucurat unul de celălalt, am plâns și râs de fericire.
Am avut parte de o experiență frumoasă, de care mi-aș dori să aibă parte orice viitoare mămică, oriunde în lume!

R.: Încheierea interviului, ce mesaj sau gând vrei să împărtășești cu cititorii noștri pentru a încheia acest interviu într-un mod special?

D.P.: Dragi cititori, dacă ați avut răbdarea necesară să lecturați tot interviul până în acest punct, vă mulțumesc!
A fost o reală plăcere să împărtășesc aceste gânduri sincere cu voi și sper că am reușit să lămuresc anumite curiozități pe care, poate le-ați avut despre mine.
Vă invit să îmi urmăriți activitatea pe toate platformele de Social Media unde aștept mesajele voastre. Totodată, nu uitați să vă abonați canalului meu de Youtube pentru a fi la curent cu toate noutățile muzicale și nu numai.
Vă prețuiesc și vă doresc numai bine!

Doris Pădureanu

sursă foto: dorispadureanu.ro

Mulțumesc, Doris, pentru timpul și sinceritatea ta în acest interviu. A fost o experiență minunată să descopăr mai multe despre tine și despre pasiunea ta pentru muzică. Sper că cititorii noștri au apreciat și ei această conversație și au avut ocazia să te cunoască mai bine ca artistă și ca persoană.

Îți doresc mult succes în toate proiectele tale viitoare, atât în muzică, cât și în viața personală. Sunt că vei continua să ne încânți cu melodiile tale minunate și că vei aduce bucurie și inspirație în inimile tuturor ascultătorilor tăi.

Rămânem cu nerăbdare să vedem ce surprize muzicale ne pregătești în viitor și să te urmărim în evoluția ta ca artistă.

Denisa Peia - un început de carieră radiant
Prev Post Denisa Peia - un început de carieră radiant
Paula Pașca - O serie de gânduri și experiențe din viața sa
Next Post Paula Pașca - O serie de gânduri și experiențe din viața sa
Comments 2
  • La Mulți Ani, Nicoleta Novac

    […] de a împărtăși prin cântec Denisa Peia – un început de carieră radiant Dragi cititori, Doris Pădureanu – Cu dragoste din Maramu’ Paula Pașca – O serie de gânduri și experiențe din viața sa Ancuța […]

    Răspunde
    septembrie 22, 2023
  • Denisa Peia – un început de carieră radiant - Viata De Artist

    […] Florica Bradu – 60 de Ani Dedicați Artei Populare. Artista care Unește Folclorul și Tradițiile Bihorene La Mulți Ani, Nicoleta Novac – Vocea Inconfundabilă a Muzicii Populare Banatene! Angela Gheonea – Bucuria de a cânta, dorința de a împărtăși prin cântec Denisa Peia – un început de carieră radiant Dragi cititori, Doris Pădureanu – Cu dragoste din Maramu’ […]

    Răspunde
    septembrie 25, 2023

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *