Denisa-Nicola Măntăluță. ,,Astăzi hora am pornit”, linie melodică și orchestrație Luigi Pînzariu, text –Anamaria Pînzariu.
Este o mare diferență între Denisa Măntăluță de la începutul cursurilor de canto și cea de acum.
Denisa-Nicola Măntăluță se distinge ca o prezență promițătoare în peisajul muzicii populare. Cu fiecare notă și fiecare vers, ea păstrează vie moștenirea culturală, oferind în același timp o viziune proaspătă și contemporană asupra genului.
Pe măsură ce își croiește drumul în lumea muzicală, Denisa-Nicola Măntăluță promite să aducă cu sine nu doar tradiție și artă, ci și inovație și pasiune pentru a cuceri inimile publicului. Este o artistă care, cu siguranță, va lăsa amprenta sa în evoluția muzicii populare, ducând tradiția mai departe cu grație și autenticitate.
R. Cum ai descoperit pasiunea pentru muzica populară?
Denisa-Nicola Măntăluță. De mică mi-a plăcut să cânt. Cântam prin casă orice melodie îmi plăcea. Apoi, atât doamna educatoare, cât și doamna învățătoare au sesizat pasiunea mea pentru muzică și m-au îndrumat să urmez cursuri de canto. La 8 ani, după o încercare nereușită de a mă înscrie la cursuri de canto, din cauza vârstei mici, am crezut că nu este alegerea potrivită și nu am vrut să mai încerc. În schimb, nu am renunțat la a cânta și a mă bucura de muzică. După doi ani, la vârsta de 10 ani, o persoană tare dragă mie, care m-a ascultat cum cânt, m-a convins alături de părinții mei, să merg să dau din nou probe pentru cursurile de canto. Am pregătit singură o melodie, bineînțeles de muzică populară, și am mers la asociația Cheia Sol din Botoșani pentru a susține proba. Acolo m-a întâmpinat cu cea mai mare căldură și bunăvoință doamna de canto, Anamaria (Murariu) Pînzariu. După ce am susținut proba, mi-a spus că sunt făcută să cânt muzică populară. Și așa a fost. Dumneaei m-a făcut să îmi descopăr pasiunea pentru muzica populară, dar mai ales pentru folclorul autentic, și să îmi doresc să continui pe drumul muzicii populare. Îi mulțumesc din suflet, deoarece, dacă nu era ea, poate nu aș fi ales acest gen muzical.
R. Cine sau ce te-a inspirat să începi să cânți muzică populară?
Denisa-Nicola Măntăluță. După cum am mai spus inspirația pentru muzică populară a venit de la doamna mea de canto, Anamaria Pînzariu, care a crezut în mine de la început și care m-a făcut să iubesc acest gen de muzică. Fiecare oră de canto însemna pentru mine descoperirea unei noi taine a muzicii populare, iar cu fiecare melodie învățată îmi doream să învăț altele și altele, pentru a mă perfecționa.
R. Care sunt artiștii sau cântecele de muzică populară care au influențat cel mai mult stilul tău?
Denisa-Nicola Măntăluță La început, când abia am început să cânt, Iustina Irimia, Loredana Călin, Simona Mazăre au fost modelele mele, și au rămas; au fost cele care mi-au influențat în mare parte și stilul muzical. Pe parcurs, descoperind din tainele muzicii populare, am adoptat atât din stilul doamnei mele de canto (este și ea solistă de muzică populară), dar și din cel al altor soliști din zona Moldovei și Bucovinei, soliști care îmi sunt modele și în fața cărora mă înclin: Sofia Vicoveanca, Cornelia Ciobanu, Margareta Clipa, Laura Lavric, Alina Huțu, Maria Schipor, Maria Bararu, Viorica Macovei, Angelica Flutur, etc. În același timp, caut mereu să învăț lucruri noi, dar și să fiu originală. Îmi doresc ca publicul să mă aprecieze pe mine, Denisa- Nicola Măntăluță, și să îmi recunoască stilul.
R. Care sunt elementele tradiționale pe care îți place să le integrezi în muzica ta?
Denisa-Nicola Măntăluță În primul rând, încercarea mea este de a aborda cât mai mult stilul folcloric botoșănean, atât din punct de vedere al liniei melodice, cât și din punct de vedere al interpretării, care presupune o tehnică vocală specifică zonei, elemente pe care le-am învățat la canto de la de la doamna Anamaria Pînzariu.
Bineînțeles, straiele pe care le port cu mândrie reprezintă un procent considerabil în ceea ce privește prezența mea scenică.
R. Melodia ”Astăzi hora am pornit ” aduce o energie minunată și autenticitate. Care sunt aspectele melodice sau armonice ale piesei care, în opinia ta, transmit cel mai bine emoțiile și starea de spirit ale momentului?
Denisa-Nicola Măntăluță. Melodia ,,Astăzi hora am pornit” a apărut din dorința mea de a avea în repertoriul personal o melodie scrisă de cea care îmi îndrumă de peste trei ani de zile pașii prin muzica populară, doamna Anamaria Pînzariu, iar linia melodică și orchestrația îi aparțin domnului Luigi Pînzariu.
Deși piesa este scrisă într-o tonalitate minoră, ceea ce o face deosebită este trecerea către partea a doua, mai precis B - ul, unde primele 4 măsuri majore ne pot induce ideea de veselie, de joc, de voie bună, aspecte pe care mi le-au prezentat Luigi și Anamaria Pînzariu când am ales această piesă. În schimb, ceea ce ne face oarecum unici față de alte zone folclorice pe noi, moldovenii, este tehnica " dârlâitului". Pentru a o executa corect, avem nevoie de mult exercițiu, iar în cazul meu, de multe ore de studiu. Îmbinate, toate aceste aspecte melodice contribuie în egală măsură la transmiterea emoțiilor și a unei stări pozitive.
R. Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în cariera ta de cântăreață de muzică populară până acum?
Denisa-Nicola Măntăluță. Nu știu dacă se poate vorbi deja despre o carieră în muzica populară, dar pot spune că la început am crezut că va fi foarte ușor să fiu cântăreață de muzică populară, dacă am voce și învăț să cânt. Pe parcurs, am văzut că pentru a te remarca, în muzica populară, ca și în celelalte genuri muzicale, trebuie să fii un artist complet. Am înțeles că un costum autentic poate face diferența pe scenă, la concursuri, și nu numai. Deci, prima mare provocare a fost alegerea unui costum reprezentativ al zonei. După câteva încercări, prin colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, manager Iustina Irimia, și la îndrumarea domnișoarei Daliana Bejan am reușit să îmi achiziționez un costum specific din zona Botoșani (Dângeni). După aceea, am înțeles că, pentru a te remarca, trebuie să fii bun. Iar pentru aceasta trebuie să muncești mult, deoarece sunt mulți copii de vârsta mea care cântă muzică populară și care își doresc o carieră în muzica populară. O altă provocare este aceea de a mă autodepăși, cu fiecare nouă încercare prin care trec sau spectacol la care cânt. După fiecare reprezentație, îmi urmăresc prestația, văd cum m-am prezentat, ce am făcut bine și ce mai am de remediat. Încerc să țin cont de toate sfaturile pe care mi le dau artiștii cu care interacționez, deoarece, pe parcurs, am înțeles că am nevoie de ele, pentru a reuși în lumea muzicii populare.
Tot o provocare văd în a fi acceptat de ceilalți interpreți de muzică populară, mai tineri sau mai consacrați. De multe ori, ești dat la o parte, pentru că ești mic. Dar, de cele mai multe ori, oameni cu suflet, care înțeleg aceste provocări întind o mână de ajutor tinerilor care vor să urmeze drumul muzicii populare. Astfel, vreau să îi mulțumesc doamnei Iustina Irimia, manager al Centrului Creației Botoșani, datorită căreia, alături de alți tineri interpreți sunt și eu colaborator al Centrului Creației din Botoșani. Îi mulțumesc și domnului Dan Doboș, manager al Orchestrei Rapsozii Botoșanilor ,,Ioan Cobâlă”, care m-a susținut de fiecare dată când am cântat cu orchestra. De asemenea, le mulțumesc domnului Ion Oloieru, dirijor al orchestrei, și doamnei Claudia Oloieru care m-au încurajat, m-au susținut și mi-au compus primele două melodii proprii ,, Bătuta de la Dângeni” și ,,Al meu cântec să răsune”, precum și tuturor celor care m-au sprijinit atunci când am avut nevoie de ajutor.
Una dintre cele mai mari provocări, la care cred că este supus oricare artist, este să te placă publicul, deoarece, de cele mai multe ori, decizia talentului este în mâinile lui. De aceea, țin și eu să le mulțumesc tuturor celor care mă urmăresc, mă apreciază și mă susțin. Fără el – publicul, artiștii nu ar mai fi artiști. Și cum pentru realizarea oricărui lucru este nevoie nu doar de talent, ci și de bani, o altă provocare pe care am întâmpinat-o a fost finanțarea.
Înregistrările, filmările, deplasările, dispozitivele audio necesită costuri, suportate de părinți. Pe această cale vreau să le mulțumesc părinților mei, care mă susțin necondiționat și depun eforturi ca eu să pot studia pentru a-mi urma visul, deoarece fără ei nu aș fi reușit să ajung chiar și până aici. Oricât talent ai avea, dacă nu îl șlefuiești, nu ai cum să reușești. De aceea, îi mulțumesc, în primul rând, Domnului că m-a înzestrat cu vocea pe care o am și mi-a dăruit această familie, care să mă poată ajuta.
R. Cum îți menții vocea în formă și cum te pregătești pentru interpretări live?
Denisa-Nicola Măntăluță. La orele de canto, am învățat că vocea se lucrează, că trebuie menținută în formă, deoarece, cu vârsta, se schimbă. Așadar, fac canto două ore pe săptămână cu doamna Anamaria Pînzariu, iar în restul zilelor repet câte o oră pe zi. Am înțeles că pentru a te perfecționa, trebuie să muncești. Nu las să treacă nicio zi fără a cânta sau a-mi face repetițiile. Dacă suntem plecați de acasă, repet în mașină sau pe unde reușesc.
Pentru interpretările live, mă ajută repetițiile zilnice, dar și vocalizele și repetițiile de dinaintea spectacolelor.
R. Cum gestionezi emoțiile în timpul interpretărilor live?
Denisa-Nicola Măntăluță. Este o mare diferență între Denisa Măntăluță de la începutul cursurilor de canto și cea de acum, din timpul interpretărilor live. La început, câteva luni bune, îmi era frică să cânt în public. Cântam doar pentru mine, pentru doamna și uneori pentru părinți. Îmi era frică de ce va spune lumea, îmi era frică că nu voi plăcea sau că mă vor face să renunț la ceea ce îmi plăcea să fac. Cu timpul, după multe emisiuni, filmări, spectacole și concursuri am înțeles că totul depinde de mine, de autocontrol și de ceea ce vreau să transmit publicului. Am învățat să îmi gestionez în mare parte emoțiile, deoarece ele sunt vizibile în interpretarea live și pot afecta prestația scenică. Nu cred că există cineva care să nu aibă emoții în timpul interpretărilor live, doar depinde de fiecare cum le gestionează. Eu încă mai lucrez la gestionarea lor, deoarece sunt încă la începutul drumului în muzica populară, iar fiecare apariție pe scenă este pentru mine o nouă lecție.
R. În afară de muzică, aveți și alte pasiuni sau interese în viața ta de zi cu zi?
Denisa-Nicola Măntăluță. Da. În timpul liber sunt un copil de 13 ani, care se joacă și are diverse pasiuni. În afară de muzică îmi place să sculptez. Tocmai am absolvit cursurile de sculptură ale ,,Școlii Populare de Arte” Botoșani sub îndrumarea meșterilor populari Sonia și Marcel Apalaghiei. Dar cel mai mult îmi place să citesc. De fiecare dată când timpul îmi permite citesc. Mai ales seara înainte de culcare citesc cel puțin o oră. De asemenea, îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr locuri noi, dar și să merg la spectacole de muzică populară, de teatru, etc.
R. Care sunt proiectele sau obiectivele tale pentru viitor în ceea ce privește cariera muzicală?
Denisa-Nicola Măntăluță. În ceea ce privește cariera muzicală, în viitorul apropiat îmi doresc să urmez în continuare cursurile de canto popular pentru a mă perfecționa și a mă prezenta cât mai frumos în fața publicului.
Peste câțiva ani, pentru a deveni un artist cât mai bine pregătit, intenționez să urmez cursurile Liceului de Artă din Botoșani, iar apoi cursurile Conservatorului. Îmi doresc să devin profesor de muzică, pentru a le putea transmite și eu copiilor din tainele muzicii populare, în special. În același timp, aș vrea să îmi continui cariera de artist de muzică populară pentru a bucura publicul cu glasul și melodiile mele, pentru a duce mai departe folclorul nostru românesc și pentru a-mi lăsa , poate, și eu o mică amprentă în muzica populară. Dar, toate acestea le voi putea face doar cu ajutorului lui Dumnezeu și dacă vom fi sănătoși..
Denisa
Vă mulțumesc frumos!!
Bracon Constantin
Cu mare drag. Va dorim succes pe drumul ales.