Stiri Recente

Andrei Brinasi: "Moda vine si trece, chiar și în muzică"

  • 0
  • 124 views

Andrei Brinasi: "Moda vine si trece, chiar și în muzică"

Andrei Brinasi: "Moda vine si trece, chiar și în muzică"

În cadrul acestui interviu, avem privilegiul de a sta de vorbă cu un talentat textier pe nume Andrei Brînași, care a contribuit la creația unor versuri memorabile în industria muzicală. Aflăm detalii despre pasiunea sa pentru scris, procesul creativ și perspectivele asupra viitorului compoziției de versuri.

1. Cum ai descoperit pasiunea ta pentru scris și pentru compunerea de versuri?

Andrei Brînași: Scriam de mic poezii. La aceea vârstă de 10-12 ani, mă trezeam cu un caiet în față, cu pixul în mână scriind versuri. Pentru mine era ceva extrem de natural, credeam că toată lumea știe să scrie versuri. Chiar și când am mai crescut, nu înțelegeam de ce cei care îmi mai citeau poeziile, erau surprinși, încântați de ceea ce citesc. Pe scurt, nu știu exact când mi-am descoperit pasiunea pentru scris. A fost mereu acolo. M-am născut cu ea, cum sunt sigur că fiecare om se naște cu cel puțin un dar, trebuie doar să îl conștientizeze.

2. Care sunt sursele tale principale de inspirație când compui versuri?

Andrei Brînași: Inspirația, darul de a scrie, le-am primit absolut gratuit de la Dumnezeu. Eu nu știu să fi făcut ceva pentru ele, doar că le-am fructificat, nu le-am ignorat. Atât. Mai apoi, viața în sine este o sursă inepuizabilă de inspirație. De la ceea ce mi s-a întâmplat mie, celor din jurul meu, povești din cărți și așa mai departe. Este de ajuns să vorbesc câteva minute cu interlocutorul din fața mea, sau de la telefon, pentru a putea pune în versuri trăirea lui, dacă ne referim aici la textele de muzică la care lucrez, sau pur și simplu la texte personalizate pentru cineva care are nevoie de ele.

3. Poți să ne povestești despre procesul tău creativ atunci când scrii versuri? Cum începi și cum evoluează un cântec în etapele de compunere?

Andrei Brînași: Mereu textele le fac când mi se cer. Nu am timp efectiv să scriu și pe lângă, deși mi-aș dori. Interpreții mă sună. Stabilim tema, dacă solistul nu are deja o temă pe care dorește să o abordeze. Iar “procesul de creație” începe chiar din acea discuție, în care stabilim ce vrem să transmită textul următorului cântec. Apoi, când mă apuc să îl scriu, totul curge natural. Sunt un norocos! Nu am avut niciodată “pauze” de inspirație. Ba chiar când am fost cel mai obosit, sau poate supărat mi-au ieșit cele mai frumoase texte. Asta s-a văzut ulterior, după cum a primit publicul piesele respective.

4. Cum a început cariera ta în calitate de textier? Care a fost prima ta piesă și cum a fost primită de public?

Andrei Brînași: Primul text “oficial” l-am scris pentru solistul din Banat, Miodrag. Se întâmpla în 2014, când eram în Germania și încercam să mă stabilesc acolo, dar simțeam că făcând asta voi fi toată viața departe de visul meu, deși nu știam exact care este acela. Țin minte exact, era o seara de ianuarie, eram în apartamentul din Germania când după o discuție scurtă am ajuns să îi scriu lui Miodrag un text. A doua zi îl scriam pe al doilea. A treia zi mi am luat bilet către România știind că ăsta e visul meu și eu asta voi face: voi scrie versuri și voi lucra în presă. Iată, în 2023, pot spune cu bucurie ca de ani de zile îmi trăiesc visul și că nu simt că muncesc, doar mă bucur. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot!

5. Ai avut mentori sau modele în domeniul compoziției de versuri care te-au ghidat în carieră?

Andrei Brînași: Nu pot spune că am avut mentori. Am crescut cu muzica populară. În spatele acelor cântece erau textieri talentați, care m-au făcut, pe lângă glasurile interpreților și virtuozitatea instrumentiștilor să iubesc folclorul. Îi apreciez și îi respect pe toți cei care au scris versurile pieselor copilăriei mele. În ceea ce mă privește, niciodată nu mi-am dorit să copiez pe nimeni. Cred că toți cei care scriu versuri știu că asta pleacă din suflet. Dacă doar scrii să rimeze…se simte.

6. Care sunt cele mai mari satisfacții sau realizări din cariera ta de textier până acum?

Andrei Brînași: Să știi că încă de la primul text pentru Miodrag și până acum, textele mi-au adus doar satisfacții. Începuturile sunt cele mai frumoase. Oamenii cumva vor să fugă de început. Eu mă uit în urmă și pot spune că acolo e “dulceața”. Zilele acelea în care visam cu ochii deschiși să sune telefonul și la capătul celălalt să fie artiști pe care îi apreciam și ascultam de mic și să îmi ceară un text. Visele mi s-au îndeplinit. Le trăiesc și mă bucur de ele în fiecare zi. Sigur, unele piese ale căror texte le semnez au devenit șlagăre și acestea mi-au adus multe colaborări, m-au făcut cunoscut, dar îți spun cu mâna pe inimă că fiecare text scris, ca a ajuns șlagăr sau nu, e parte din sufletul meu și mă mândresc cu toate în egală măsură. Acum scriind mi-am amintit. De departe cea mai mare satisfacție pe care o am acum este atunci când sunt la un eveniment, la o rugă și se cântă o piesă al cărui text l-am scris, iar lumea reacționează atât de fain la acea piesă. Îi cântă versurile, “chiocesc” cum se zice în Banat. Îi văd că le place - de departe cea mai mare bucurie!

7. Cum te raportezi la colaborarea cu alți artiști sau compozitori în crearea de cântece? Cum se desfășoară procesul de colaborare?

Andrei Brînași: Acum, după atâția ani, totul este natural. Artiștii mă sună, stabilim tema, eu apoi le trimit textul. Ceea ce este foarte important pentru mine e să rezonez cu omul respectiv și solistul să fie mereu mulțumit de ce fac, să rezoneze la rândul lui cu textul, să îi placă 120%.

8. Cum a evoluat tehnologia și schimbările în industria muzicală în modul în care abordezi compunerea de versuri?

Andrei Brînași: Lucrurile evoluează într-o formă sau alta. Folclorul - Brâul, hora, doina rămân totuși în proporție de 90% cum erau înainte, implicit modul de scriere a textelor. Sigur că, pentru piesele cu influență sârbească, “șablonul” este mai “permisiv”. Temele textelor s-au schimbat aici, după cum spuneam, s-a mărit aria. Dar să știți că publicul știe să asculte cu același drag și o piesă de folclor, chiar dacă le place și noul “trend”.

9. Care este cel mai important mesaj pe care vrei să îl transmiți prin versurile tale?

Andrei Brînași: Fiecare piesă are alt mesaj. Fiecare text vine la pachet cu o trăire unică. Fiecare persoană poate simții în mod diferit același text. Depinde foarte mult de filtrul fiecărui om, de trăirile lui, de momentul vieții în care se află.

10. Cum a evoluat stilul și abordarea ta în compunerea de versuri de-a lungul timpului?

Andrei Brînași: Eu zic că am evoluat frumos. Nu imi e Rușine când mă uit în trecut, la primele texte scrise. Evoluăm cu toții in fiecare zi. Cred că cel mai important în scris, după cum am mai spus e să simți ceea ce scrii și să te inspiri din viață.

11. Ce sfaturi ai pentru tinerii textieri sau pentru cei care își doresc să înceapă o carieră în acest domeniu?

Andrei Brînași: Să fie ei! Să își lase sufletul, inspirația, să le dicteze cuvintele. Să nu caute succesul peste noapte. Să crească frumos și mereu să se auto-depășească.

12. Cum te pregătești și te menții inspirat pentru a crea versuri de calitate de-a lungul întregii tale cariere?

Andrei Brînași: La volumul de muncă pe care îl am în prezent, îi mulțumesc lui Dumnezeu că pot duce. Iubesc ceea ce fac. Nu am niciun ritual. Îmi trebuie liniște (deși am scris și în mall, pe stradă și așa mai departe, când era urgent).

13. Cum se leagă experiențele personale de versurile pe care le compui? Există o doză de autobiografie în lucrările tale?

Andrei Brînași: Aici e frumusețea! Noi, cei care creeăm, ne putem pune în versuri toate sentimentele fără să ne fie jenă, rușine, pentru că îmbrăcăm aceste trăiri în artă, iar cei care au avut experiențe similare, vibrează la mesajul textelor, cântecelor acelea.

14. Cum vezi viitorul compoziției de versuri în industria muzicală? Care sunt tendințele pe care le anticipezi?

Andrei Brînași: Cred că folclorul niciodată nu va muri. Moda vine si trece, chiar și în muzică. Personal, îmi doresc să vină acea vreme în care să pot scrie cu mai multe figuri de stil, mai poetic, cum era odinioară, dar îmi place și în prezent ce fac. Eu nu îngroș rândurile celor care îi blamează pe cei tineri pentru cum își construiesc repertoriul personal. Știți cum este, muzica este atât de variată, sigur fiecare dintre noi ne putem regăsi în paleta asta atât de largă.

15. Ce proiecte și planuri viitoare ai în calitate de textier?

Andrei Brînași: Sezonul evenimentelor este aproape de sfârșit. Lunile acestea sunt cele mai pline de proiecte. Lucrez deja la piese noi, urmează să scriu colinde, cântece de iarnă, și tot așa. Așadar, stați cu ochii pe soliștii din Banat și nu numai, întrucât, vă asigur că urmează proiecte frumoase.

În încheiere, aș dori să îi mulțumesc lui Andrei Brînași pentru că ne-a împărtășit povestea sa captivantă și pasiunea pentru scrisul versurilor care a modelat cariera sa în muzică. Cu talentul și determinarea sa, a reușit să creeze versuri memorabile care au ajuns la inimile ascultătorilor.

Pentru a fi la curent cu ultimele sale creații și pentru a-l susține în continuare în cariera sa, puteți să-l găsiți pe rețelele de socializare. Urmați-l pe Andrei Brînași pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu noutățile și pentru a-i urmări evoluția artistică. Acesta este începutul unei călătorii muzicale fascinante, iar Andrei Brînași merită tot sprijinul nostru în continuarea ascensiunii sale în lumea muzicii și versurilor.

Lavinia Furtună - Publicul meu mă iubește fix așa                    cum sunt
Prev Post Lavinia Furtună - Publicul meu mă iubește fix așa cum sunt
Geanina Gee (Giblak) interviu exclusiv
Next Post Geanina Gee (Giblak) interviu exclusiv

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *