Ancuța Suciu. Prin intermediul acestei colinde, am vrut să transmit emoția Nașterii Mântuitorului
Ancuța Suciu ”Ler, Domnului ler”
Din panteonul bogat al colindelor românești, "Ler, Domnului ler" interpretată de Ancuța Suciu se distinge prin grația și autenticitatea sa. Ancuța Suciu, talentată solistă de muzică populară, aduce o notă distinctivă acestei colinde, îmbinând în mod armonios trăsături specifice ale folclorului românesc. Cu o carieră dedicată promovării și conservării valorilor muzicale autentice, Ancuța Suciu oferă o interpretare cu emoție și pasiune, aducând colinda în inimile ascultătorilor în timpul sărbătorilor de iarnă. În această scurtă introducere, vom explora frumusețea și semnificația acestei colinde, aducând în prim-plan un moment sonor îmbogățit de tradiție și autenticitate, transmis prin vocea distinsă a Ancuței Suciu.
R. Cum a evoluat interpretarea colindei "Ler, Domnului ler" de-a lungul timpului, în special în contextul modern al muzicii românești?
Ancuța Suciu. Vă salut cu respect și sunt tare bucuroasă că ați primit această colindă cu inima deschisă! Este o colindă veche, pe care eu o auzeam de mică și care mi-a rămas adânc întipărită în suflet și-n minte. Cu siguranță, timpul ne schimbă și e firească și modernizarea care-și pune amprenta asupra vieții noastre. Aș menționa aici că, din punctul meu de vedere, cele mai mari modificări suferite de colinde de-a lungul timpului sunt reprezentate de introducerea acompaniamentului (care e din ce în ce mai complex în contextual actual), precum și de renunțarea la grupurile de colindători în favoarea colindelor individuale. În ceea ce privește colinda “Ler, Domnului ler”, cred că încă își păstrează originile vechi, având o orchestrație simplă și un grup vocal pe fundal, care simbolizează tocmai farmecul aparte al colindelor vechi, cântate în grupuri de colindători.
R. Care este mesajul pe care vrei să-l transmiți prin intermediul acestei colinde?
Ancuța Suciu. Prin intermediul acestei colinde, am vrut să transmit emoția Nașterii Mântuitorului, emoție pe care eu o simt foarte profund de fiecare data când cânt această colindă. Versurile creionează foarte bine povestea Nașterii lui Iisus, iar linia melodică, caldă și duioasă, întărește foarte frumos aceste mesaj. Mi-aș dori ca și cei care mă ascultă să simtă aceste emoții frumoase de bucurie, de entuziasm și recunoștință pentru tot ce înseamnă minunea Nașterii lui Iisus.
R. Cum ați ales aranjamentul muzical și cum ați colaborat cu cei implicați în producția colindei și a videoclipului?
Ancuța Suciu. Aș dori să menționez că această colindă a fost înregistrată în cadrul unui album de colinde, împreună cu Grupul Vocal “Zestrea Ardealului”, coordonat de doi oameni și profesori minunați: Marina și Dorin Simionescu. Orchestrația a fost realizată de Iancu Pop la Studio Quatumsound și le mulțumesc tare mult pentru tot ajutorul!
Mi-am dorit mult o orchestrație simplă, care să redea autenticul colindei, iar pentru partea de ritm, aveam în minte un ritm nesimetric (aksak 2/3). Fiindcă nu putea fi realizat pe calculator, am înregistrat eu cu o tamburină clasică, bătând ritmul manual pe parcursul celor 12 strofe. Zâmbesc și acum când îmi amintesc. E o amintire tare faină!
Cât despre videoclip, am și la acest capitol amintiri superbe din cadrul filmărilor și sunt foarte recunoscătoare că Dumnezeu a rânduit în așa fel încât să filmez împreună cu băiețelul meu, deși nu era nimic planificat. Eu aveam stabilite filmări pentru un album împreună cu un alt grup de colindători, iar colinda mea am reușit s-o filmăm într-un moment când grupul avea pauză. Băiețelul meu era nelipsit de lângă mine și sunt tare fericită că am reușit să surprindem cadre minunate, iar pentru acest lucru, mulțumesc tare mult echipei FirstStudio!
R. Există vreo amintire personală sau tradiție familială care te-a inspirat în timpul interpretării colindei?
Ancuța Suciu. Da, am câteva amintiri personale pe care eu le asociez cu această colindă. Nu aș vrea să detaliez foarte mult, dar este vorba despre unele probleme de sănătate avute în familie și care s-au rezolvat, ca prin minune, de Crăciun. Ascultam mult această colindă în acea perioadă și chiar am simțit emoții de nedescris. M-am simțit mai aproape de Cer, prin intermediul acestei colinde. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot!
R. Ce crezi că face o colindă să fie autentică și să transmită cu adevărat spiritul sărbătorii?
Ancuța Suciu. Cred că în primul rând, e important ca atunci când interpretezi o colindă, să fii tu însuți/însăți profund ancorat în spiritul sărbătorii. Dacă interpretul simte cu adevărat emoția și mesajul colindei, va reuși cu siguranță să transmită această emoție ascultătorilor. Cred că este valabil pentru tot ce înseamnă autenticitate, la modul general. Dacă ne dăm voie să fim noi înșine, să exprimăm în exterior exact ce simțim în interior, acest lucru se va transmite cu adevărat!
R. Există vreo tradiție specifică în familia ta legată de colinde?
Ancuța Suciu. Nu aș spune că în familia mea există ceva specific, ci mai degrabă, cred că tradițiile sunt comune tuturor românilor, deși există mici diferențe în funcție de zona etnografică. La noi, colindele înfrumusețează întreaga perioadă premergătoare sărbătorilor. De când începe Postul Crăciunului și până la Bobotează, colindăm și ascultăm colinde, mai ales în momentele când suntem cu familia, cu cei dragi sau chiar în toiul pregătirilor pentru sărbători.
R. Ce colinde ascultai în copilărie și au rămas cu tine până acum?
Ancuța Suciu. Cred că toate colindele ascultate în copilărie au rămas cu mine. Sincer, sunt foarte uimită de fiecare dată când îmi apare în minte câte-o colindă pe care nu am auzit-o demult, însă o ascultam când eram mică și îmi amintesc perfect toate versurile. Dintre acestea, pe cele mai dragi sufletului meu le-am înregistrat deja sau urmează să le înregistrez. Curând o să postez și un colaj cu acestea, cântate împreună cu tatăl meu Dan Suciu.
R. Care este cel mai frumos mesaj sau vers dintr-o colindă care te emoționează de fiecare dată?
Ancuța Suciu. Pentru mine, versurile care mă emoționează cel mai tare de fiecare dată sunt acestea:
“Fii creștine, bucuros
De Nașterea lui Hristos
C-ai ajuns Crăciun frumos!
Dumnezeu să-ți deie bine
Și la Anu’ care vine!”
Aceste versuri îmi aparțin și cred că asta le face cu atât mai speciale. Ele fac parte din colinda “Deschide poarta, om bun”, care este singura colindă creată de mine (atât versurile, cât și linia melodică).
R. Ai vreo tradiție personală sau obicei pe care îl practici în Ajun de Crăciun și care să se lege de interpretarea colindei?
Ancuța Suciu. Cred că rugăciunea reprezintă obiceiul meu, atât în Ajunul Crăciunului, cât și înainte de interpretarea colindelor și a cântecelor, în general. Pentru mine, colindele și pricesnele sunt de asemenea, rugăciuni și cred că numai cu gândul la Dumnezeu putem transmite cu adevărat emoția și trăirile din spatele acestor lucrări muzicale.
R. Ce planuri ai pentru viitor în ceea ce privește muzica și tradițiile românești? Ai în plan noi colaborări sau proiecte?
Ancuța Suciu. Recunosc că am multe planuri, fiindcă îmi doresc mult să pot ajunge la cât mai multe suflete, prin intermediul cântecului. Până acum, am reușit să-mi compun singură toate cântecele, precum și o priceasnă și o colindă proprie. Lucrez în prezent la noi proiecte de muzică populară, care deocamdată “se coc” în mintea mea și pe care intenționez să le înregistrez cât mai curând. De asemenea, acum în perioada sărbătorilor, lucrez la un colaj de colinde cântate împreună cu tatăl meu, Dan Suciu. Aici se regăsesc o parte din colindele copilăriei mele, care au rămas împreună cu mine de-a lungul timpului.
R. Dacă ai putea să transmiți un mesaj ascultătorilor care apreciază colinda ta, care ar fi acel mesaj?
Ancuța Suciu. În primul rând, vreau să transmit un gând de recunoștință tuturor celor care mă apreciază și îmi sunt alături pe drumul cântecului. Vă invit ca acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, să ascultați cât mai multe colinde, să vă deschideți sufletul spre noi începuturi și să vă bucurați din plin de Nașterea Mântuitorului, alături de toți cei dragi! Sărbători binecuvântate tuturor!
R. Mulțumim mult, Ancuța Suciu, pentru această discuție captivantă. Așteptăm cu nerăbdare să ascultăm în continuare și să vedem ce aduce viitorul pentru proiectele dvs.
Alina Andrei Conectând Inimile Prin Muzica de Crăciun
[…] Prin Muzica de Crăciun Victoria Petrenciuc: Cântul unei tinere talentate/INTERVIU Ancuța Suciu – Colinde Românești, O incursiune captivantă Alexandra Creț, interviu exclusiv despre “Tarabanele 2” Răzvan Otviș […]