Stiri Recente

Alexandra Condrea , Artista care bate la porțile afirmării.

  • 0
  • 263 views

Alexandra Condrea - Artista care bate la porțile afirmării

            Dragi cititori articolul de astăzi ne aduce în față o voce tânără din Moldova, o voce care bate cu putere la porțile afirmării dar nu doar bate, aceste porți se deschid pentru a oferi publicului bucuria cântecului popular românesc.

Haide-ți sa o cunoaștem.

Numele meu este Condrea Alexandra - Vasilica, am 21 de ani și sunt din județul Vaslui. M-am născut și am crescut pe malul Prutului în  localitatea Broscoșești, din Comuna Lunca Banului, sat care este localizat la o distanță de 20 Km de orașul HUȘI, numit ,,Orașul dintre vii”.

         Înclinația spre muzică am descoperit-o la o vârstă fragedă. Din povestirile mamei mele, încă de la vârsta de 3 anișori, atunci când auzeam muzică în casă, atenția mea era sporită și reușeam să redau cu ușurintă linia melodică  și ritmul acesteia.

         Prima mea întâlnire cu scena a fost în anul 2011, în luna iunie când am interpretat două melodii la serbarea sfârșitului de an școlar. De atunci, nu am  mai părăsit scena chiar dacă sunt copleșită de emoții când ajung în fața publicului. Nu aș putea să redau prin cuvinte bucuria pe care o am când văd pe chipurile oamenilor seninătate, aspect ce mă încarcă cu multă energie pozitivă.

        La vârsta de 9 ani am început să studiez pianul și totodată am frecventat și orele de canto popular, având bucuria să obțin în acea perioadă premii importante precum: Premiul 1  la Concursul ,,Armonia Artelor” - Bârlad 2015, Premiul 1 la Concursul ,,Talente în Devenire” - Huși 2016,  Premiul 1 la Festivalul- Concurs ,, Cântec drag din plai străbun” - Vaslui 2017 etc.

         În anul 2017, în urma unor probe de admitere riguroase, am fost admisă să studiez în cadrul Colegiului Național de Arte ,,Octav Băncilă” din Iași, secția Interpretare muzicală - Canto clasic, la clasa domnului profesor dr. Veaceslav Bînzari. Desigur, în cei patru ani de liceu am obținut premii importante atât pentru secția Canto clasic, dar și Canto popular: Premiul 1 Concurs Național ,,Consonanțe Vocale” -București 2021; Premiul 1 Concurs Național ,,Cântec drag din plai străbun” - Vaslui 2018; Premiul 2 Concurs Național ,, Primăvara Artelor” - Bacău 2019; etc. Îi mulțumesc domnului profesor pentru toată susținerea și sfaturile oferite.

Alexandra

        Patru ani mai târziu, am fost admisă în cadrul Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din Iași, secția Interpretare muzicală - Canto clasic, la clasa doamnei prof. asoc. dr. Eliza Irina Solomon, căreia vreau să-i mulțumesc pentru toată încrederea și susținerea oferită.

        În prezent sunt studentă în anul 3 și sunt mândră că am prilejul de a-mi aprofunda cunoștințele într-un mediu academic precum cel de aici din Iași.

          În vara acestui an, am participat la numeroase concursuri, fiind remarcată de specialiștii din juriu care mi-au acordat următoarele premii: Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ,,ORPHEUS” – Bălți 2023; Concurs Național ,, Țiță Bărbulescu” – Topoloveni 2023; Premiul al II-lea la Concurs Național ,,Benone Sinulescu” – Buzău 2023; Premiul al III-lea la Concurs Național ,,Natalia Șerbănescu” – Tulcea 2023;  Concurs Național ,,Vasile Conțiu” – Târgu Mureș 2023; Concurs Național ,,Pe marginea Dunării ” – Giurgiu 2023; Mențiune la Concursul Național ,,Ion Dolănescu” -  Târgoviște 2023.

R.Cum ai descoperit pasiunea pentru muzică și când ai știut că vrei să devii artistă?

      A.C. Pasiunea pentru muzică a început odată cu prezența mea pe scenă la serbările școlare, încurajată fiind de reacțiile pozitive ale celor care m-au ascultat. Momentul în care mi-am dat seama că îmi doresc să fiu artistă, a fost recitalul din anul 2016, în care am cântat alături de îndrăgita interpretă de muzică populară Viorica Macovei, experiență care m-a făcut să înțeleg că iubesc să cânt și să fiu pe scenă.

R.Viața de artist poate fi plină de provocări. Care au fost cele mai mari provocări sau obstacole pe care le-ai depășit?

       În momentul de față, aș putea spune că ,,bat la porțile afirmării”. Mai sunt mulți pași de parcurs până să ajung la această titulatură, dar cu multă muncă, perseverență și cu ajutorul și binecuvântarea Bunului Dumnezeu, sper să-mi duc la îndeplinire toate visele. Sunt multe obstacole de depășit în drumul spre succes, însă studiul și determinarea sunt cuvinte cheie în ceea ce mă privește. Aș putea spune că, în viața oricăruia există momente frumoase și mai puțin frumoase, dar cu multă ambiție și tenacitate, putem materializa orice dorință. Provocarea cea mai mare din viața a fost când am început să studiez muzica clasică, fiind o lume total nouă pentru mine. Este cunoscut faptul că muzica clasică stă la baza muzicii generale. Din punctul acesta de vedere sunt câștigată, deoarece odată cu studiul interpretării vocale a muzicii clasice, am adoptat o tehnică corectă în ceea ce privește respirația, articulația cuvintelor și multe altele.

R.Care este cel mai memorabil moment din cariera ta până acum?

        A.C.    Nu aș putea uita prima mea întâlnire cu maestrul, Nicolae Botgros, când am avut ocazia să cânt pe  scenă alături de orchestra, Lăutarii, condusă de inegalabilul dirijor, în cadrul Festivalului Concurs ,,Pe marginea Dunării” - Giurgiu 2023. Este o amintire foarte frumoasă și mă mândresc că o fată simplă ca mine, venită de pe malul Prutului, a pătruns într-o nouă lume aflată pe un tărâm al  muzicii populare românești.

R.Există vreo performanță sau eveniment care îți aduce amintiri deosebite?

     A.C.    Aș vrea să menționez două momente importanțe. Momentul care m-a bucurat foarte mult a fost acela când am aflat că am câștigat premiul al doilea, obținut anul acesta, de la Festivalul Internațional de Interpretare Muzicală ORPHEUS - Bălți 2023. Acest premiu îl dedic doamnei mele profesoare dr. Eliza Irina Solomon și doamnei corepetitoare conf. univ. dr. Brîndușa Tudor, care prin munca dumnealor m-au ajutat să mă aflu printre cei mai buni.

         Un alt moment important a fost acela în care importanți oameni de specialitate și-au aplecat privirea asupra mea și mi-au oferit sfaturi ce mă vor ajuta pe drumul cântecului. Printe aceștia se numără doamna Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice, domnul Traian Ilea, interpret de muzică populară și mulți alții.

R.Împărtășeste-ne te rog cum este să colaborezi cu artiști mari a muzicii populare. Ex. Maestrul Nicolaie Botgros

       A.C. A fost o onoare și o bucurie să cânt pe aceeași scenă alături de maestrul, Nicolae Botgros, și Orchestra ,,Lăutarii” din Chișinău și sunt profund recunoscătoare celor care mi-au oferit șansa de a avea asemenea experiențe frumoase.

R.În afară de muzică ai și alte pasiuni sau hobyuri în viața ta?

        Pe lângă dragostea față de muzică, iubesc să călătoresc și de ceva timp am început să mă documentez mai mult despre ceea ce înseamnă tradiție și repertoriu tradițional Vasluian. În viitor, mi-aș dori să aduc în fața publicului un repertoriu care să reprezinte cu adevărat cultura tradițională vasluiană.

         Împreună cu mama mea am creat un așezământ, care a fost făcut în memoria bunicilor mei, numit ,,La Ion și Firica”, un muzeu înființat chiar în casa părintească a mamei mele, unde am adunat obiecte vechi folosite de bătrânii satului. Clădirea  se află în satul meu natal, Broscoșești, Comuna Lunca Banului, Județul Vaslui.

R.Cum găsești echilibrul între carieră și viața personală?

   A.C.  Dacă dorești ceva cu adevărat, îți faci timp pentru toate. În cazul meu, mă pregătesc pentru concursurile următoare, dar în același timp nu neglijez facultatea. Încerc să le îmbin pe amândouă și sunt recunoscătoare Preabunului Dumnezeu pentru ceea ce îmi oferă.

R.Ce urmează în continuare pt Alexandra Condrea?

 A.C.  În următoarea perioadă, pe lângă pregătirea intensă pentru concursurile de specialitate și facultate, vreau să mă ocup și de repertoriul propriu, deoarece doresc să aduc în fața oamenilor care mă apreciază, melodii frumoase și reprezentative pentru zona din care vin, din Vasluiul meu drag.

MAESTRUL NICOLAE BOTGROS O VIAȚĂ DEDICATĂ CULTURII POPULARE
Prev Post MAESTRUL NICOLAE BOTGROS O VIAȚĂ DEDICATĂ CULTURII POPULARE
Ancuța Corlățan artista cu o misiune de suflet.
Next Post Ancuța Corlățan artista cu o misiune de suflet.

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *